PSC Mock Test LGS Quiz

PSC HSST Computer Science Model Questions and Answers – Part 5

HSST Computer Science Model Questions and Answers – Part 5

Question Paper Code: 348/2005
Exam: HSST Computer Science

HSST Computer Science Model Questions and Answers – Part 1

HSST Computer Science Model Questions and Answers – Part 2

PSC HSST Computer Science Model Questions and Answers – Part 3

PSC HSST Computer Science Model Questions and Answers – Part 4

PSC HSST Computer Science Model Questions and Answers – Part 6

1. Flow control in TCP/IP is handled using:
(A) Urgent pointer
(B) Checksum
(C) Acknowledgement number
(D) Variable-size sliding window
Answer: D

2. Which among the following is a protocol of Wireless LAN?
(A) 802.2 (B) 802.3
(C) 802.5 (D) 802.11
Answer: D

3. The default payload of TCP segment established during connection setup in bytes is :
(A) 536 (B) 512
(C) 1024 (D) 1048
Answer: A

4. Which is the protocol among the following that is used for translating from physical address to Internet address?
(A) ICMP (B) IGRP
(C) ARP (D) RARP
Answer: D


5. Which property among the ones given below is not possessed by the HTTP protocol?
(A) Non-cached (B) Lightweight
(C) Stateless (D) Application level
Answer: A

6. The port number assigned to FTP protocol is:
(A) 23 (B) 22
(C) 69 (D) 21
Answer: D

7. The protocol used in TCP/IP for dynamic address assignment is :
(A) ARP (B) RARP
(C) DHCP (D) ICMP
Answer: C

8. Which of the following is true about a cross compiler?
(A) It is written in the machine code of one processor and produces code for another processor
(B) It is used for compiler porting
(C) It may be written in the same language as the one for which it is a compiler of
(D) All of these
Answer: A

9. Which of the following phases of a compiler is not in the backend?
(A) Syntax analysis (B) Intermediate code generation
(C) Code generation (D) Code optimization
Answer: A

10. FORTRAN does not support recursion because:
(A) It does not have pointer data type
(B) It is used for scientific and engineering applications
(C) It uses dynamic allocation
(D) It is not a format free language
Answer: C

11. For a given grammar, which among the following parsing tables are likely to have the most number of states?
(A) SLR (B) LALR
(C) LR(0) (D) LR(1)
Answer: D

12. A parsing algorithm used in top down parsing is :
(A) SLR (B) LL
(C) LR (D) LALR
Answer: B

13. Which among the following is not used for intermediate code generation?
(A) Quadruples (B) Triples
(C) Syntax trees (D) Parse trees
Answer: D

14. DAG is used in a compiler for:
(A) Intermediate code generation (B) Code generation
(C) Code optimization (D) Parsing
Answer: D

15. YACC is a program in UNIX used for:
(A) automatic scanner generation (B) automatic parser generation
(C) automatic code generation (D) none of these
Answer: B

16. Which of the following identifiers used in LEX contains the sequence of characters forming a token?
(A) yylval (B) yyerror
(C) yytext (D) yystack
Answer: C

17. Consider the following grammar:
S→(S) S→x
Which of the following statements is (are) true?
(i) The grammar is ambiguous
(ii) The grammar is suitable for top-down parsing
(iii) The grammar is suitable for bottom-up parsing
(A) (iii) only (B) (ii) only
(C) (i) only (D) (ii) and (iii)
Answer: A

18. Which of the following operations is context free languages not closed under?
(A) Union (B) Closure
(C) Intersection (D) Substitution
Answer: C

19. A phenomenon in virtual memory schemes in which the processor spends most of the time swapping pages rather than executing instructions is :
(A) loading (B) swapping
(C) thrashing (D) aging
Answer: C

20. Which among the following is not a reason for process termination?
(A) Normal termination (B) Memory unavailable
(C) Protection error (D) Invalid time
Answer: D

21. Which of the following is (are) true about virtual memory systems that use pages?
(i) The virtual address space can be larger than the amount of physical memory
(ii) Programs must be resident in main memory throughout their execution
(iii) Pages correspond to semantic characteristics of the program.
(A) (i) only (B) (ii) only
(C) (i) and (ii) (D) (i) and (iii)
Answer: A

22. Which among the following will not lead to a deadlock?
(A) Mutual exclusion (B) Hold and Wait
(C) Preemption (D) Circular wait
Answer: C

23. Which level of security is implemented in Windows NT?
(A) A1 (B) C1
(C) B2 (D) C2
Answer: D

24. A method of executing two or more programs concurrently using the same computer describe:
(A) multi processing (B) multiprogramming
(C) virtual processing (D) time sharing
Answer: B

25. Windows is a ………….. bit operating system.
(A) 8 (B) 16
(C) 32 (D) 64
Answer: C

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *