Kerala PSC Degree Level General Knowledge Questions and Answers : Part 10

#91) The Malayalam poet who had prominent Buddhist influence in his writings:
Ans: Kumaranasan

#92) The mouth piece of Sadhujana Paripalana Sangham, started in 1913:
Ans: Paripalini

#93) The Ezhava Memorial of 1900 was submitted before:
Ans: Lord Curzon

#94) The first European disciple of Sree Narayana Guru:
Ans: Ernest Kirk

#95) The first medical graduate from Ezhava community in Travancore:
Ans: Dr.Palpu

#96) Acts that one performs For one’s own sake Should also aim for the good Of other menare the words of:
Ans: Sree Narayana Guru

#97) “Without differences of caste,Nor enmities of creed, Here it is, the model of an abode,where all live like brothers at heart” – these words were inscribed by Narayana Guru on a plaque at:
Ans: Aruvippuram

#98) “The people who form the Ezhava samajam and Nair samajam are themselves
proclaiming that they are non-Brahmins and are of backward class, thereby destroying their eminence and unity”-Who said this?
Ans: Brahmananda Sivayogi

#99) “To change the Nampoothiri into human” was the slogan of which organisation?
Ans: Yogakshema Sabha

#100) “Whatever the religion, attire, language and such other things of human kind, as they belong to same caste (species) there is no harm in interdining and intermarriage between them”– Sree Narayana Guru made this suggestion to:
Ans: Sahodaran Ayyappan


  • Your Query

  • Exam

  • Category

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *