PSC LDC General English Model Questions & Answers [Part 2]

Here is the part 2 of the PSC LD Clerk General English Model Questions and answers. You may also download the PDF document of the questions and answers.

PSC LDC General English Model Questions


Aim: Fill up the blanks using suitable choices:

1. There is a beggar at the gate ,————— ?

(A) isn’t it

(B) is it

(C) is there

(D) isn’t there

Ans: (D) isn’t there

 

2. One should love one’s country ,————— ?

(A) shouldn’t one

(B) shouldn’t he

(C) should one

(D) should he

Ans: (A) shouldn’t one

 

3. My uncle and guardian ——— a doctor

(A) is

(B) are

(C) were

(D) am

Ans: (A) is

 

4. Neither he nor I ———— the rules.

(A) knows

(B) has known

(C) know

(D) has

Ans: (C) know

 

5. We should all help ————-—

(A)each other

(B) one another

(C)each

(D) none of these

Ans: (B) one another

 

6. Of my two daughters she is ———.

(A) elder

(B) eldest

(C) the elder

(D) the eldest

Ans: (C) the elder

 

7. The Orator and the Statesman ———— killed in the accident.

(A) was

(B) were

(C) has

(D) none of these

Ans: (B) were

 

8. A great many —————-— failed the test.

(A) boy

(B) boys

(C) girl

(D) none of these

Ans: (B) boys

 

9. More than one attempt ———— made to break the door.

(A) have been

(B) has been

(C) were

(D) have

Ans: (B) has been

 

10. The question has been ———— discussed .

(A) many

(B) much

(C) a few

(D) none of these

Ans: (B) much

 

Aim: Re-write as directed

11. She is making tea. (Turn into passive)

(A) Tea is made by her

(B) Tea is being made by her

(C) She makes tea.

(D) none of these

Ans: (B) Tea is being made by her

 

12. They have completed the work. (Turn into passive)

(A) They have been completed by the work.

(B) The work have been completed by them.

(C) The work has been completed by them

(D) none of these

Ans: (C) The work has been completed by them

13. He helped me. (Turn into passive)

(A) He was helped me.

(B) I am helped by him.

(C) I was helped by him.

(D) none of these

Ans: (C) I was helped by him.

 

14. Bird: Cage (Select the pair that best expresses similar relationship)

(A) thief: prison

(B) animals: Zoo

(C) antique: museum

(D) crime: punishment

Ans: (C) antique: museum

 

15. The trekkers set up the hill at a ——— pace. (Use the antonym of ‘sluggish’)

(A) slow

(B) quick

(C) dull

(D) brisk

Ans: (D) brisk

 

16. Choose the wrongly spelled word:

(A) annihilate

(B) anomalous

(C) deprecate

(D) eupheimism

Ans: (D) eupheimism

 

17. He said to Ahmed, “I’ll be late”. (Change to indirect)

(A) She said to Ahmed that I’ll be late.

(B) She told Ahmed that she will be late.

(C) She told Ahmed that she’d be late.

(D) She told Ahmed that she could be late.

Ans: (C) She told Ahmed that she’d be late.

 

18. Tom, ‘who is a friend of mine’, is coming with me. (Substitute the underlined part if required)

(A) my friend

(B) a friend of mine

(C) a neighbour friend of mine

(D) no improvement

Ans: (A) my friend

 

19. Everyone in the village respected Hughes. He was shot at. (Combine these two sentences with ‘whom’)

(A) Everyone in the village whom respected Hughes and he was shot dead.

(B) Hughes whom everyone respected was shot dead.

(C) Everyone whom in the village respected Hughes was shot dead.

(D) Hughes whom everyone was respected and was shot dead.

Ans: (B) Hughes whom everyone respected was shot dead.

 

20. The inspector saw what Hasan was doing. He called out to him. (Combine these two sentences with ‘who’)

(A) The inspector who saw what Hasan was doing , called out to him.

(B) The inspector saw what who Hasan was doing and called out to him.

(C) Who the inspector saw what Hasan was doing, called out to him.

(D) none of these.

Ans: (A) The inspector who saw what Hasan was doing , called out to him.

PSC Model Questions

21. Only the brave deserve the fair. (Change into negative without changing its meaning)

(A) Only the brave does not deserve the fair.

(B) Not only the brave deserve the fair.

(C) None but the brave deserve the fair.

(D) none of these

Ans: (C) None but the brave deserve the fair.

 

Aim: Find out the error.

22. (A) I / (B) have / (C) a work to do. / (D) no error.

Ans: (C) a work to do

 

23. (A) He / (B) gave me / (C) good advices. / (D) no error.

Ans: (C) good advices

 

24. (A) Please give / (B) me / (C) a paper. / (D) no error.

Ans: (C) a paper

 

25. (A) I / (B) have / (C) some luggages. / (D) no error .

Ans: (C) some luggages

 

26. (A) He / (B) bought / (C) some furnitures. / (D) no error.

Ans: (C) some furnitures

 

27. (A) He / (B) heard / (C) a good news. / (D) no error.

Ans: (C) a good news

 

28. (A) He / (B) imported / (C) some machineries. / (D) no error.

Ans: (C) some machineries

 

29. (A) He / (B) gave me / (C) some informations. / (D) no error.

Ans: ((C) some informations

 

30. (A) This / (B) is / (C) a fine scenery. / (D) no error.

Ans: (C) a fine scenery

 

31. (A) Second one / (B) from the left / (C is my cousin / (D) no error.

Ans: (A) Second one

 

32. (A) I, he and you / (B) are / (C) friends / (D) no error.

Ans: (A) I, he and you

 

Aim: Use correct tense forms:

33. He usually ——— with a pen. Now he ——— a pencil.

(A) writes , uses

(B) is writing uses

(C) writes , is using

(D) is writing , is using

Ans: (C) writes , is using

 

34. He ——— his father two months ago.

(A) has visited

(B) have visited

(C) visited

(D) visits

Ans: (C) visited

 

35. She would have come if he ———— her.

(A) invited

(B) invites

(C) had invited

(D) will invite

Ans: (C) had invited

 

36. If you smoke like this, it ——— your health.

(A) would spoil

(B) will spoil

(C) would have spoilt

(D) might spoil

Ans: (B) will spoil

 

37. If he had money he ——— a watch.

(A) would have bought

(B) will buy

(C) would buy

(D) bought

Ans: (C) would buy

 

Aim: Use suitable prepositions

38. The book you are looking —— is here.

(A) for

(B) at

(C) out

(D) about

Ans: (A) for

 

39. I saw him in Chennai two months ———

(A) before

(B) since

(C) ago

(D) for

Ans: (C) ago

 

40. Sam was very clever ——— cooking .

(A) in

(B) at

(C) with

(D) on

Ans: (B) at

 

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *