Secretariat Assistant Model Questions and Answers: Model Questions and Answers for the Kerala PSC Secretariat Assistant examination. The model questions are provided from the following categories: Quantitative Aptitude, Mental Ability and Test of Reasoning, General Science, General English, Facts on Kerala, Facts on India, and Current Affairs.

The Secretariat Assistant examination will be conducted on October 13, 2018.

 

Secretariat Assistant Exam Quantitative Aptitude Model Questions

1) The sum of two numbers is 14 and their difference is 10. Find the product of the two numbers.
A) 24
B) 18
C) 20
D) 28
Answer: A) 24

2) Find the number of divisors of 10800.
A) 57
B) 60
C) 72
D) 68
Answer: B) 60

3) Find the largest number which on dividing 43, 91 and 183 leaves 3 as remainder each time.
A) 3
B) 5
C) 4
D)7
Answer: C) 4

4) Find the smallest number which when divided by 8, 12, 14 leaves remainder 6 in each case.
A) 174
B) 168
C) 162
D) 180
Answer: A) 174

5) What must be added to make 2203 a perfect square?
A) 1
B) 3
C) 6
D) 8
Answer: C) 6

6) If the square of a number is subtracted from the cube of that number, the result is 48 then the number is
A) 8
B) 6
C) 5
D) 4
Answer: D) 4

7) 2 × 50 × 10 + 50 × 50 + 10 × 10 = ________ 
A) 500
B) 2500
C) 3600
D) 4000
Answer: C) 3600

8)  If m = ax, n= ay and mynx = a2/z then value of xyz ____
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
Answer: A) 1

9) 10g is what percent of 1 Kg.
A) 1%
B) 10%
C) 0.1%
D) 16%
Answer: A) 1%

10) On selling a torch at ₹1010 instead of ₹1000, 5% more profit is earned. Find the cost price.
A) 100
B) 250
C) 300
D) 200
Answer: D) 200


Secretariat Assistant Exam Mental Ability and Test of Reasoning Model Questions

1) If SYSTEM is coded as SYSMET and NEARER as AENRER, then FRACTION will be coded as _______
A) CARFNOIT
B) NOITFRAC
C) FRACNOIT
D) CARFTION
Answer: A) CARFNOIT

2) If DELHI can be coded as CCIDD, how would you code BOMBAY?
A) AJMTVT
B) AMJXVS
C) MJXVSU
D) WXYZAX
Answer: B) AMJXVS

3) India: President :: State: ?
A) Prime Minister
B) Governor
C) Chief Minister
D) Mayor
Answer: B) Governor

4) Muslims: Mosque :: Sikhs:?
A) Golden Temple
B) Medina
C) Fire Temple
D) Gurudwara
Answer: D) Gurudwara

5) Drama is related Director in the same way Magazine is related to ____ ?
A) Story
B) Editor
C) Reader
D) Printer
Answer: B) Editor

6) Science is related to Laboratory in the same way as Astronomy is related to _____?
A) Observatory
B) Telescope
C) Space
D) Station
Answer: A) Observatory

7) If ‘man’ is called ‘girl’, ‘girl’ is called ‘women’, ‘women’ is called ‘boy’, ‘boy’ is called ‘butler’, and ‘butler’ is called ‘rogue’, who will serve in a restaurant?
A) Butler
B) Girl
C) Man
D) Rogue
Answer:  D) Rogue

8) Find the missing number in the following series:

2, 6 , _ , 120, 720, 5040

A) 12
B) 18
C) 24
D) 60
Answer: C) 24

9) Find the wrong number in following series:

1, 2, 5, 10, 17, 28

A) 30
B) 28
C) 27
D) 17
Answer: B) 28

10) Aswathi who is facing south turns to her left and walks up to 15 km then she turns to her left and walks up to 8 km, then facing west she walks 15 km. How far she is from the starting point?
A) 15 km
B) 10 km
C) 8 km
D) 7 km
Answer: C) 8 km


Secretariat Assistant Exam General Science Model Questions

1) Which of the following combinations of chromosomes is present in males?
A) XXX
B) XY
C) XX
D) XYX
Answer: B) XY

2) The number of ribs in human body is ___
A) 20
B) 12
C) 24
D) 18
Answer: C) 24

3) Total number of muscles in the human body is ___
A) 639
B) 679
C) 529
D) 436
Answer: A) 639

4) Nitrogen is utilized by the plant in the form of ___
A) Nitrate
B) Nitrite
C) Ammonia
D) Free Nitrogen
Answer: A) Nitrate

5) Tallest flower in the world is ___
A) Titan Arum
B) Victoria Regia
C) Wolfia
D) Refflesia
Answer: A) Titan Arum

6) Vitamins which is abundant in leafy vegetables ___
A)  Vitamin C

B)Vitamin D
C) Vitamin A
D) Vitamin E
Answer: C) Vitamin A

7) World Wetland day was observed on ____ 
A) 2nd Monday of October
B) 2nd February
C) 2nd Monday of June
D) 1st Monday of June
Answer: B) 2nd February

8) The first hormone discovered in plants was ____
A) Cytokinin
B) Gibberellins
C) Auxin
D) Ethylene
Answer: C) Auxin

9) The weight of an average human male brain is about ____
A) 1350 gms
B) 1 kg
C) 1500 gms
D) 1200 gms
Answer: A) 1350 gms

10) What is the maximum limit of the sound intensity in decibel units beyond which a person cannot hear?
A) 70
B) 50
C) 95
D) 85
Answer: D) 85


Secretariat Assistant Exam General English Model Questions

1) I ___ him daily.
A) teach
B) teaches
C) is teach
D) am teach
Answer: A) teach

2) They ____ in the field.
A) are working
B) works
C) working
D) is working
Answer: A) are working

3) You ____ a car.
A) has purchased
B) have purchased
C) purchases
D) is purchases
Answer: B) have purchased

4) He has been ____ songs for two hours.
A) sing
B) sings
C) song
D) singing
Answer: D) singing

5) I ___ the task.
A) finished
B) finish
C) finishes
D) is finish
Answer: A) finished

6) I was ____ a book.
A) reading
B) read
C) reads
D) is read
Answer: A) reading

7) I had ____ letter.
A) written
B) write
C) writes
D) writing
Answer: A) written

8) I shall have been ____ you.
A) teach
B) teaches
C) taught
D) teaching
Answer: D) teaching

9) She will have ____ the business.
A) started
B) start
C) starts
D) starting
Answer: A) started

10) By this time tomorrow, I ___ the job.
A) will finish
B) shall finish
C) will have finished
D) will be finishing
Answer: C) will have finished


Secretariat Assistant Exam Facts on Kerala Model Questions

1)  The first to record about the rock edicts of Kerala in 1894?
A) K.M. Panikkar
B) IlamKulam Kunjan Pillai
C) A.Sreedhara Menon
D) Prof. Sundaram Pillai
Answer: D) Prof.Sundaram Pillai

2  Which place is known as ‘Goa of Kerala’?
A) Cherai beech
B) Muzhappilangadu
C) Papanasam
D) Kovalam
Answer: C) Papanasam 

3)In which year Kumaranasan  became the president of SNDP Yogam ? 
A) 1921
B) 1922
C) 1923
D) 1924
Answer: C) 1923 

4)Chair man of Kerala State Administrative Tribunal ?

A) K.T. Thomas
B) T.R. Ramachandran Nair
C) V.S. Achudhanandan
D) C. Sreedharan Nair
Answer: B) T.R.Ramachandran Nair 

5) What is the Name of rain Water harvest program organized by Kerala government ?
A) Jalanidhi
B) Varsha
C) Mazhavillu
D) None of these
Answer: B) Varsha 

6) Indian Institute of Science education and Research is setup in ?
A) Wayanad
B) Idukki
C)  Alappuzha
D) Thiruvananthapuram
Answer: D) Thiruvananthapuram 

7) The Seat of Kerala Minerals and Metals Limited ?   
A) Punalur
B) Kundra
C) Chavara
D) Kottarakkara
Answer: C) Chavara 

8) Which of the following bird sanctuary  is situated in Thiruvananthapuram district ?
A) Arippa
B) Thattekkad
C) Choolannur
D) Kadalundi
Answer: A) Arippa 

9) The founder of Thathva Prakashika Ashram at Kozhikode ? 
A) Alathur Sivayogi
B) Vagbatananda
C) Sahodaran Ayyappan
D) None of these
Answer: B) Vagbatananda 

10) ‘nanodayam sabha’ was founded under the partonage of Pandit karuppan at ? 
A) Anappuzha
B) Kodungallur
C) Edakochi
D) Thevara
Answer: C) Edakochi


Secretariat Assistant Exam Facts on India Model Questions

1) Who was the Travancore king who defeated Dutch in the Battle of Kulachal?   
A) Swathi Thirunal
B) Dharmaraja
C) Marthanda Varma
D) Veluthambi Dhalava
Answer: C) Marthanda Varma

2) Which was the first fort of English In India ?
A) Fort williams
B) Fort SL.George
C) Fort Immanuel
D) Fort Elizabeth
Answer: B) Fort SL.George 

3) Who was the founder of the Faraizi Movement in bengal ?
A) Sir.syed ahmed khan
B) Haji Shariyat Ullah
C) Maulana Hussain Ahmed
D) Hakkim Ajmal Khan
Answer: B) Haji Shariyat Ullah 

4) Lotta and Lotha are the dance forms of: 
A) Sikkim
B) Jammu and Kashmir
C) Bihar
D) Madhya Pradesh
Answer: D) Madhya Pradesh

5) Which is the highest peak in the Nilgiri hills ?
A) Anamalai
B) Anamudi
C) Doddabetta
D) Meesappulimala
Answer: C) Doddabetta 

6) The total coastline of India  is  ?
A) 6100KM
B) 7516.6KM
C) 7100KM
D) 3214KM
Answer: B) 7516.6KM 

7) Which State has the lowest population density as per 2011 census ?
A) Goa
B) Sikkim
C) Arunachal Pradesh
D) Himachal Pradesh
Answer: C) Arunachal Pradesh 

8) Lesser Himalayas are also known ?as 

A) Shiwalik
B) Himadri
C) Himachal                                                                                                                                                                        D) Sahyadri
Answer: C) Himachal 

9) Nokrek peak is the highest point in ?  
A) Garo Hills
B) Khasi Hills
C) Purvachal
D) Aravallies
Answer: A) Garo Hills 

10) Koderma mines are famous for ?  
A) Copper
B) Mica
C) Gold
D) Uranium
Answer: B) Mica


Secretariat Assistant Exam Current Affairs Model Questions

1) The Festival of Democracy celebrated in which city of Rajasthan  ? 
A) Jaipur
B) Udaipur
C) Jodhpur
D) Bharatpur
Answer: A) Jaipur

2) Indias first national Coastal policing academy has set up in which district of Gujarat ?  
A) Gandhinagar
B) Kheda
C) Devbhumi Dwarka
D) Dang
Answer: C) Devbhumi Dwarka 

3) The Gangrel Dam is built across which river in Chhatisgarh ?
A) Indravati
B) Mahanadi
C) Godavari
D) Hasdeo
Answer: B) Mahanadi 

4) Wich team won the Inaugral Super cup football tournament in bhubaneswar this year? 
A) East Bengal
B) Bengaluru FC
C) AIZAWL
D) Churchil Brothers
Answer: B) Bengaluru FC 

5) Who has been selected for the 2017 Saraswadi Samman for his collection of verses titled Vakhar.?
A) Ramakanta Rath
B) Sitanshu Yashaschandra
C) M. Veerappa Moily
D) Raghuveer Chaudhari
Answer: B) Sitanshu Yashaschandra 

6) Which team won the Indian premier league 2018 ?
A) Chennai superkings
B) Sunrisers Hyderbad
C) Kolkota Knight  riders
D) Kings Xl Panjab
Answer: A) Chennai superkings 

7) Which among the following films won the Palm d’Or award at the cannes film festivel 2018 ?      
A) Shoplifters
B) Blackkklansman
C) Capernaum
D) The Image Book
Answer: A) Shoplifters 

8) Which Indian Cricketer has recently Inducted into ICC cricket Hall of fame ?
A) Sachin Tendulkar
B) Saurav Ganguly
C) V.V.S.Laxman
D) Rahul Dravid
Answer: D) Rahul Dravid

9) The first -ever UN’s International Day of Parliamentarism is celebrated on which date ?
A) June 30
B) July 1
C) June 29
D) June 28
Answer: A) June 30

10) Which Country won the 2018 men’s Hocky champions Trophy ?
A) Pakistan
B) India
C) Argentina
D) Australia
Answer: D) Australia 

COPY URL:
Share This Post

Home About Contact Privacy Disclaimer Advertise