Kerala PSC Staff Nurse Model Questions (1)

Here are the PSC model questions and answers for Staff Nurse examination. You may also download the questions in PDF format along with solved answers.

PSC Staff Nurse Model Questions (1 to 20)


1. Who was the founder of Vala Samudaya Parishkarini Sabha?

A) Pandit Karuppan

B) Ayyankali

C) V.T. Bhattathirippadu

D) Paalakkunnathu Abraham Malpan

Ans: A) Pandit Karuppan

2. Gurudas Banerjee was the first Indian Vice-Chancellor in ________ University.

A) Bombay University

B) Banaras Hindu University

C) Calcutta University

D) Aligarh Muslim University

Ans: C) Calcutta University

3. Which Indian city is known as ‘The City of Demonstrations’?

A) Amritsar

B) Delhi

C) Srinagar

D) Bhubaneswar

Ans: B) Delhi

4. Roopa Bhadratha Vaadam was related to

A) Edasseri

B) G. Sankara Kuruppu

C) Changampuzha

D) Mundasseri

Ans: D) Mundasseri

5. The legal advisor of constituent assembly

A) B.N. Rao

B) B.R. Ambedkar

C) Alladi Krishnaswami Ayer

D) B.L. Mithar

Ans: A) B.N. Rao

6. Name the first Chairman of Finance Commission

A) Rangaraajan

B) K.C. Pant

C) K.C. Niyogi

D) John Mathai

Ans: C) K.C. Niyogi

7. Bhasha Poshini Sabha was founded by

A) Kumaranasan

B) Kodungallur Kunjukkuttan Thampuran

C) Keralavarma Valiyakoyi Thampuran

D) Changampuzha

Ans: B) Kodungallur Kunjukkuttan Thampuran

8. The author of Najan Oru Puthiya Lokam Kandu

A) K.P. Vellon

B) Makthi Thangal

C) M.C. Joseph

D) A.K. Gopalan

Ans: D) A.K. Gopalan

9. Jeeval Sahithya Prasthanam was the early name of

A) Purogamana Sahithya Prasthanam

B) Naadaka Prasthanam

C) Library Movement

D) Namboothiri Movement

Ans: A) Purogamana Sahithya Prasthanam

10. Dharma was a work of

A) Dr. Ayyathan Gopalan

B) Ayyankali

C) Sree Narayana Guru

D) T.K. Madhavan

Ans: C) Sree Narayana Guru

11. When did the magazine Muslim Publish?

A) 1930

B) 1915

C) 1906

D) 1920

Ans: C) 1906

12. Who wrote the poem ‘Tagore Malayalam’?

A) Sumangala

B) Panthalam Kerala Varma

C) Raja Ravi Varma

D) Kumaranasan

Ans: D) Kumaranasan

13. Which agency was secured Krupasakaya Award of UNESCO?

A) NCERT

B) Grandhasaala Sangham

C) NEEM

D) Library Council

Ans: B) Grandhasaala Sangham

14. The leader of Yachana Yathra

A) V.T. Bhattathirippadu

B) A.K. Gopalan

C) K. Kelappan

D) P. Krishna Pillai

Ans: A) V.T. Bhattathirippadu

15. Representation of Travancore in the constituent assembly

A) 15

B) 6

C) 10

D) 11

Ans: B) 6

16. In which year Poor Home Society was established?

A) 1975

B) 1919

C) 1949

D) 1937

Ans: D) 1937

17. The editor of the magazine Murali

A) T. Ammalu Amma

B) Kadathanattu Madhavi Amma

C) Kesavadev

D) S.K. Pottakkadu

Ans: B) Kadathanattu Madhavi Amma

18. The founder of ‘Society for the Promotion of Education of Women’

A) O. Chanthu Menon

B) Appu Nedungadi

C) Akkamma Cherian

D) A.V. Kuttimalu Amma

Ans: B) Appu Nedungadi

19. In which year Deena Bandhu was started?

A) 1924

B) 1929

C) 1934

D) 1914

Ans: D) 1914

20. The capital of Andhra Pradesh

A) Vijayawada

B) Amaravathi

C) Chittur

D) Guntur

Ans: B) Amaravathi

All Parts of PSC Staff Nurse Questions:

Part 1: Kerala PSC Staff Nurse Model Questions 

Part 2: Kerala PSC Staff Nurse Model Questions

Part 3: Kerala PSC Staff Nurse Model Questions

Part 4: Kerala PSC Staff Nurse Model Questions

Part 5: Kerala PSC Staff Nurse Model Questions

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *