Kerala PSC Staff Nurse Model Questions (4)

Here are the PSC model questions and answers for Staff Nurse examination. You may also download the questions in PDF format along with solved answers.

PSC Staff Nurse Model Questions (61 to 80)


61. The instrument used for measuring humidity

A) Sling psychrometer

B) Assman psychrometer

C) Dry and wet bulb hygrometer

D) None of the above

Ans: C) Dry and wet bulb hygrometer

62. Three gram of fat gives

A) 30 calories

B) 4 calories

C) 9 calories

D) 27 calories

Ans: D) 27 calories

63. The process of enabling people to increase control over and to improve health is known as

A) Specific protection

B) Early diagnosis and treatment

C) Health promotion

D) Disability limitation

Ans: C) Health promotion

64. Illicit drug trafficking is entwined with the

A) Asian children

B) African children

C) Child labour

D) Street children

Ans: D) Street children

65. W.H.O. defines blindness as “visual acuity of less than”

A) 3/60

B) 6/60

C) 6/18

D) 1/60

Ans: A) 3/60

66. Balwadi nutrition programme was started in

A) 1971

B) 1970

C) 1972

D) 1973

Ans: B) 1970

67. The apparatus used to measure, regulate and applying chlorine in correct dosage is

A) Chloronome

B) Chloramine

C) Filters

D) Berkefeld filters

Ans: A) Chloronome

68. The optimum level of fluoride in drinking water is between

A) 0.5 – 0.8 mg/liter

B) 0.2 – 0.4 mg/liter

C) 0.3 – 0.7 mg/liter

D) 0.6 – 0.9 mg/liter

Ans: A) 0.5 – 0.8 mg/liter

69. Recommended light intensity in operation theatre is

A) 75 foot candles

B) 76 foot candles

C) 80 foot candles

D) 85 foot candles

Ans: A) 75 foot candles

70. Vitamin E is termed as

A) Tocopherol

B) Thiamine

C) Retinol

D) Pyridoxine

Ans: A) Tocophero

71. The immunoglobulin can cross the human placenta is

A) IgM

B) IgG

C) IgA

D) IgE

Ans: B) IgG

72. The polio vaccine should be preserved at

A) 2 to 8 degree Celsius

B) -2 to -8 degree Celsius

C) 0 to 4 degree Celsius

D) Below 0 degree Celsius

Ans: B) -2 to -8 degree Celsius

73. Mantoux (tuberculin) test was developed in

A) 1807

B) 1907

C) 1707

D) 1910

Ans: B) 1907

74. In India the first case of AIDS was reported in Tamilnadu in

A) 1976

B) 1986

C) 1989

D) 1989

Ans: B) 1986

75. Lathyrism present in the human it is referred as

A) Osteo lathyrism

B) Nephrolathyrism

C) Neurolathyrism

D) Genuvalgum

Ans: C) Neurolathyrism

76. Health survey and planning committee is known as

A) Bhore committee

B) Chadah committee

C) Mudaliar committee

D) Mukerjee committee

Ans: C) Mudaliar committee

77. Trachoma control programme was merged with the national programme for the control of blindness in

A) 1963

B) 1966

C) 1976

D) 1986

Ans: C) 1976

78. Dryness of the eye is known as

A) Xerophthalmia

B) Bitots spots

C) Keratomalacia

D) Night blindness

Ans: A) Xerophthalmia

79. Milk is a good source of all vitamins except

A) Vitamin A

B) Vitamin C

C) Vitamin E

D) Vitamin D

Ans: B) Vitamin C

80. Mosquito may fly up to

A) 2 miles

B) 3 miles

C) 4 miles

D) 5 miles

Ans: B) 3 miles

All Parts of PSC Staff Nurse Questions:

Part 1: Kerala PSC Staff Nurse Model Questions 

Part 2: Kerala PSC Staff Nurse Model Questions

Part 3: Kerala PSC Staff Nurse Model Questions

Part 4: Kerala PSC Staff Nurse Model Questions

Part 5: Kerala PSC Staff Nurse Model Questions

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *