PSCNET

Kerala PSC HSE Lab Assistant Exam Model Questions – 2018

Last Updated On: 29/07/2018

Kerala PSC Higher Secondary Education Lab Assistant exam will be conducted in July and September months. Here are some model questions and answers for HSE Lab Assistant PSC exam.

Examination Dates:

Category NumberExam DateName of the Post
419/201728/07/2018Higher Secondary Lab Assistant (Tvm, PTA, EKM, KKD, KZD)
419/201715/09/2018Higher Secondary Lab Assistant (KLM, KTM, PKD, KNR)
419/201729/09/2018Higher Secondary Lab Assistant (ALP, IDK, TSR, MPM, WYD)

Check Also

HSE Lab Assistant Previous Question Paper Solved

HSE Lab Assistant Mock Test – Part 1 [General Knowledge]

Kerala PSC Lab Assistant Higher Secondary Education Model Questions

1) Who Introduced Railway for the first time in India?
A) Dalhousie
B) Canning
C) Hudson
D) Wellesley
Answer: A) Dalhousie

2) Kerala Kalamandalam was established by:
A) Kumaranasan
B) Ulloor
C) G Sankara Kurup
D) Vallathol
Answer: D) Vallathol

3) Who was the first Governor of Kerala?
A) B. Ramakrishna Rao
B) VV.Giri
C) N. N. Vancho
D) P. Sivasankar
Answer: A) B. Ramakrishna Rao

4) Ramakrishna Mission was established by:
A) Raja Ram Mohan Roy
B) Swami Vivekananda
C) Chattambi Swamigal
D) Dayananda Saraswati
Answer: B) Swami Vivekananda

5) The oldest Veda is:
A) Sama Veda
B) Yajur Veda
C) Atharva Veda
D) Rig Veda
Answer: D) Rig Veda

6) The colour of Iron Sulphate is:
A) Blue
B) Red
C) Yellow
D) Green
Answer: D) Green

7) The enzyme produced by salaivary glands is
A) Pepsin
B) Trypsin
C) Amylase
D) Maltase
Answer: D) Maltase

8) The hormone which promotes blood circulation is:
A) Estrogen
B) Insulin
C) Adrenalin
D) Thyroxin
Answer: C) Adrenalin

9) The census in India is taken once in:
A) 5 years
B) 6 years
C) 10 years
D) 15 years
Answer: C) 10 years

10) The signature on the one rupee currency notes in India belongs to:
A) President
B) Vice President
C) Prime Minister
D) Secretary, Ministry of Finance
Answer: D) Secretary, Ministry of Finance

11) Which of the following is an excretory organ of a lower animal?
A) Eyes
B) Kidney
C) Sweat glands
D) Nephiridia
Answer: D) Nephiridia

12) Who is considered as the founder of Jainism?
A) Sri Buddha
B) Mahavira
C) Guru Nanak
D) Swami Vivekananda
Answer: B) Mahavira

13) Who introduced the ‘Subsidiary Alliance’ system?
A) Clive
B) Ripon
C) Wellesley
D) Wellington
Answer: C) Wellesley

14) The Khilafat movement ws started by:
A) Ali Brothers
B) Subhash Chandra Bose
C) Mohammed Ali Jinnah
D) Sardar Vallabhai Patel
Answer: A) Ali Brothers

15) Usually, base changes the colour of litmus from:
A) Blue to Red
B) Red to Blue
C) Red to Colourless
D) Pink to Colourless
Answer: B) Red to Blue

16) Changiz Khan invaded India during the rule of:
A) Iltumish
B) Babur
C) Shersha
D) Asoka
Answer: A) Iltumish

17) Who was the Chairman of the Constitutional Assembly?
A) Dr. B.R. Ambedkar
B) Dr. Rajendra Prasad
C) Dr. S. Radhakrishnan
D) Jawaharlal Nehru
Answer: B) Dr. Rajendra Prasad

18) Fizzy soft drinks usually contain:
A) Hydrochloric Acid
B) Nitric Acid
C) Carbonic Acid
D) Phosphoric Acid
Answer: D) Phosphoric Acid

19) Rourkela steel plant is located in:
A) Orissa
B) Bihar
C) Rajsthan
D) West Bengal
Answer: A) Orissa

20) The Mughal ruler who banned dance and music was:
A) Aurangazeb
B) Babur
C) Humayun
D) Jahangeer
Answer: A) Aurangazeb

21) Law of Heredity is related to:
A) Colt
B) Morse
C) Mendel
D) Eucid
Answer: C) Mendel

22) The Blue book belongs to:
A) Britian
B) India
C) China
D) Pakistan
Answer: A) Britian

23) The number of molecules contained in 1 mole of gas is called:
A) Molecular weight
B) Equivalent number
C) Reynolds number
D) Avogadro number
Answer: D) Avogadro number

24) The SI unit of energy is:
A) Newton
B) Joules
C) Ampere
D) Erg
Answer: B) Joules

25) Navy day is celebrated on:
A) December 4
B) January 4
C) October 4
D) February 4
Answer: A) December 4

26) Which Governor General introduced postal system in India?
A) Lord Wavell
B) Lord Irwin
C) Lord Dalhousie
D) Lord Caninng
Answer: C) Lord Dalhousie

27) Study of nutrition is called
A) Trophology
B) Pharmacology
C) Phrenology
D) Limnology
Answer: A) Trophology

28) Which of the following substances consists of only one element?
A) Diamond
B) Glass
C) Marble
D) Sand
Answer: A) Diamond

29) Who put forward the theory of Solar System?
A) Galileo
B) Ptolemy
C) Copernicus
D) Kepler
Answer: C) Copernicus

30) The cultural mission launched for welcoming the new millennium in Kerala was named:
A) Kudumasree
B) Manaveeyam
C) Akshara Keralam
D) Ayalkoottam
Answer: B) Manaveeyam

More PSC Lab Assistant Higher Secondary Education Exam questions are being updated stay tuned.

Share This Post ↪
Home About Contact Privacy Disclaimer Advertise