PSC Assistant Engineer (Civil) SR from SC/ST Only – 2013 – Solved Paper – (Part 2)

PSC Assistant Engineer (Civil) SR from SC/ST Only – 2013 – Solved Paper – (Part 1)

PSC Assistant Engineer (Civil) SR from SC/ST Only – 2013 – Solved Paper – (Part 2)

Question 26:-In a detailed estimate the provision for contingencies is,usually
A:-1%
B:-3% to 5%
C:-10%
D:-12% to 50%
Correct Answer:- Option -B

Question 27:-Original cost of property minus depreciation is
A: -book value
B: -salvage value
C: -capital value
D:-obsolence value
Correct Answer:- Option -A

Question 28:-while submitting a tender the contractor is required to deposit some amount with the department, as guarantee of the tender known as
A: -bank guarantee
B: -caution money
C: -security deposit
D: -earnest money
Correct Answer:- Option -D

Question 29:-For a comfortable ascent of stairway the number of steps in a flight should be restricted to a maximum of
A:-10
B:-12
C:-16
D:-20
Correct Answer:- Option -B

Question 30:-Construction of temporary structure to support an unsafe structure is known as
A: -Shoring
B: -underpinning
C: -scaffolding
D: -Propping
Correct Answer:- Option -A

Question 31:-Which of the following is not an excavating equipment
A: -Power shovel
B: -Scrapper
C: -Drag line
D: -Hoe
Correct Answer:- Option -B

Question 32:-An Ideal flow of any fluid must fulfil the
A:-Neweton’s Law of Viscosity
B:-Neweton’s Law of Motion
C: -Boundary layer Theory
D: -Continuity Equation
Correct Answer:- Option -D

Question 33:-A cubical tank is filled with water. If side of tank is lm ,pressure on the base of the tank will be
A:-10 000 kg
B:-5 000 kg
C:-1000 kg
D:-4 000 kg
Correct Answer:- Option -C

Question 34:-The buoyancy depends upon the
A: -The pressure with which the liquid is displaced
B: -weight of the liquid displaced
C: -viscosity of the liquid
D: -compressibility of the liquid
Correct Answer:- Option -B

Question 35:-block of wood 2m long, 2m wide and lm deep is floating horizontally in water. If density of wood is 800 kg/m3, then the volume of water displaced will be
A:-3.2 cum
B:-2.6 cum
C:-2 cum
D:-6 cum
Correct Answer:- Option -A

Question 36:-The flow in a pipe or channel is said to be uniform when
A: -The liquid particles at all sections have the same velocities
B: -The liquid particles at different sections have different velocities
C: -the quantity of liquid flowing per second is constant
D: -each liquid particles has a definite path
Correct Answer:- Option -A

Question 37:-Flow in a pipe is laminar if the Reynold’s number is
A: -equal to 10 000
B: -Between 4000 and 6000
C: -between 2000 and 4000
D:-Iess than 2000
Correct Answer:- Option -D

Question 38:-Two pipe systems in series are said to be equivalent when
A: -the average diameter in both systems is same
B: -the average friction factor in both the system is same
C: -the total length of the pipes is the same in both the systems
D: -the discharge under the same head is same in both the systems
Correct Answer:- Option -D

Question 39:-In open channel water flows under
A: -force of gravity
B: -atmospheric pressure
C: -hydrostatic pressure
D: -mechanical pressure
Correct Answer:- Option -A

Question 40:-weir may be used to measure
A: -velocity of flow
B: -pressure
C: -discharge in a river or channel
D: -kinetic energy
Correct Answer:- Option -C

Question 41:-The direction of flow of liquid in a propeller pump impeller is in
A: -outward radial direction
B: -axial direction
C: -inward radial direction
D: -the direction tangential to the impeller
Correct Answer:- Option -B

Question 42:-The ratio of volume of voids to the total volume of the given soil mass, is known as
A: -porosity
B: -void ratio
C: -specific gravity
D: -water content
Correct Answer:- Option -A

Question 43:-Dry density of soil is
A: -always greater than the saturated density
B: -ratio of the weight of soil solids to the volume of solids
C: -ratio of the weight of soil solids to the total volume
D: -determined by stregth test
Correct Answer:- Option -C

Question 44:-The effective size of a soil is
A: -D10
B: -D30
C: -D20
D: -D40
Correct Answer:- Option -A

Question 45:-A soil having uniformity coefficient more than 10 is called
A: -uniform
B: -fine
C: -coarse
D: -well graded soil
Correct Answer:- Option -D

Question4 6:-The property of a soil which permits flow of water through its interconnected voids is called
A:-seepability
B: -porosity
C: -permeability
D: -void ratio
Correct Answer:- Option -C

Question 47:-The functional equation for specific gravity G ,water content w,void ratio e and degree of saturation Sr is
A: -w= Sr G/e
B: -e= Sr w/G
C: -Sr= wG/e
D:-G=Sr w/e
Correct Answer:- Option -C

Question 48:-The law states that in laminar flow in a saturated soil, the velocity is directly proportional to the hydraulic gradient is called
A:-Reynold’s law
B:-Bligh’s law
C:-Darcy’s law
D:-Lacy’s law
Correct Answer:- Option -C

Question 49:-The gradual reduction in volume of a soil mass resulting from an increase in and continued application of compressive stress and is due to expulsion of water from the pores is called
A: -Compaction
B: -consolidation
C: -settlement
D: -depression
Correct Answer:- Option -B

Question 50:-The minimum size of plate in plate load test is
A:-100 mm
B:-450mm
C:-200 mm
D:-300 mm
Correct Answer:- Option -D

PSC Assistant Engineer (Civil) SR from SC/ST Only – 2013 – Solved Paper – (Part 1)

PSC Assistant Engineer (Civil) SR from SC/ST Only – 2013 – Solved Paper – (Part 2)

PSC Assistant Engineer (Civil) SR from SC/ST Only – 2013 – Solved Paper – (Part 3)

PSC Assistant Engineer (Civil) SR from SC/ST Only – 2013 – Solved Paper – (Part 4)

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *