PSC Assistant Engineer (Civil) SR from SC/ST Only – 2013 – Solved Paper – (Part 3)

PSC Assistant Engineer (Civil) SR from SC/ST Only – 2013 – Solved Paper – (Part 2)

PSC Assistant Engineer (Civil) SR from SC/ST Only – 2013 – Solved Paper – (Part 3)

Question 51:-Bearing capacity should be calculated from the criteria of
A: -shear only
B: -settlement only
C: -both settlement and shear
D: -cohesion only
Correct Answer:- Option -C

Question 52:-Floating foundation is a type of
A: -well foundation
B: -pile foundation
C: -pier foundation
D: -Raft foundation
Correct Answer:- Option -D

Question 53:-A shallow foundation is a foundation that
A: -has low bearing capacity
B: -has a depth of embedment less than its width
C: -is resting on the ground surface
D: -causes less settlement
Correct Answer:- Option -B

Question 54:-Diameter of a circular footing is 3m and side of a square footing is 3m. Both the footings are in the same soil(c-0) at same depth. The ultimate bearing capacity of circular footing is
A: -less than square footing
B: -more than square footing
C: -same as square footing
D: -not comparable
Correct Answer:- Option -A

Question 55:-The energy stored in a material within elastic limit when it is under strain is called
A: -impact
B: -shock resistance
C: -resilience
D: -elasticity
Correct Answer:- Option -C

Question 56:-The property of a material enabling it to resist deformation under stress is called
A: -toughness
B: -stiffness
C: -strength
D: -brittleness
Correct Answer:- Option -B

Question 57:-The rate of change of bending moment is equal to
A: -shear force
B: -deflection
C: -slope
D: -axial thrust
Correct Answer:- Option -A

Question 58:-The point in a beam where the shear force changes sign is called the point of
A: -maximum BM
B: -zero shear
C: -zero curvature
D: -maximum curvature
Correct Answer:- Option -A

Question 59:-For a simply supported beam ,carrying a uniformly distributed load ,the shape of the bending moment diagram will be,
A: -triangular
B: -parabolic
C: -circular
D: -cubical
Correct Answer:- Option -B

Question 60:-A cantilever beam of length L,cross-section A is subjected to a total uniformly distributed Load of W and a concentrated load W1 at a distance Li from free end will have maximum moment of
A:-(WL/2)+ W1 Li
B:-(WL2/2)+ W1 Li
CH[W(L-L1)/2]+ W1 Li
D:-(WL/2)+ W1 (L -L1 )
Correct Answer:- Option -D

Question 61:-Out of the following mild steel section ,the most economical section is
A: -I section
B: -circular section
C: -rectangular section
D: -channel section
Correct Answer:- Option -A

Question 62:-The shear stress on the principal plane is
A: -maximum
B: -minimum
C: -zero
D: -intermediate
Correct Answer:- Option -C

Question 63:-If the number of members provided is more than the requirement,then the frame will be classified as
A: -perfect frame
B: -redundant frame
C: -deficient frame Portal frame
D: -Portal frame
Correct Answer:- Option -B

Question 64:-The most suitable reason to adopt hollow circular section in place of solid circular shaft Is
A: -weight per unit length is less
B: -more strength for same weight per unit length
C: -easy to manufacture
D: -easy to transport
Correct Answer:- Option -B

Question 65:-The back sight reading on a BM(200m) was 2.650m.lf the inverted staff reading to the bottom of a cantilever porch slab is 0.350m,the RL of the bottom of the slab is
A:-202.300
B:-203.000
C:-2.3000
D:-3.000
Correct Answer:- Option -B

Question 66:-A survey in which horizontzl and vertical locations are fixed by linear and angular measurements is known as
A: -geodetic survey
B:-cadastral survey
C: -city survey
D: -Topographical survey
Correct Answer:- Option -D

Question 67:-The survey in which the curvature of earth is ignored is called
A: -Plane survey
B: -geodetic survey
C: -geological survey
D: -aerial survey
Correct Answer:- Option -A

Question 68:-As per Indian Standard ,the length of one link in 30m chain should be
A: -0.20m
B: -0.30m
C: -0.40m
D: -0.15m
Correct Answer:- Option -A

Question 69:-The error in measured length due to sag of chain or tape is known as
A: -positive error
B: -negative error
C: -compensating error
D: -instrumental error
Correct Answer:- Option -A

Question 70:-The base line is measured with
A: -metallic tape
B: -steel tape
C: -Invar tape
D: -Chain
Correct Answer:- Option -D

Question 71:-If the fore bearing of a line AB is observed to be 12°24′ ,the back bearing of line AB should be
A:-77°36′
B:-97°36′
C:-167°36′
D:-192°24′
Correct Answer:- Option -D

Question 72:-At magnetic poles,the dip of magnetic needle is
A:-0 degree
B:-45 degree
C:-90 degree
D:-120 degree
Correct Answer:- Option -C

Question 73:-In levelling the error due to refraction is
A: -additive
B: -subtractive
C: -compensating
D: -progressive
Correct Answer:- Option -C

Question 74:-Closed contours with higher values inside represents
A: -depression
B: -Hill
C: -Plane surface
D: -pond
Correct Answer:- Option -B

Question 75:-When the bubble of the level tube of a level is central
A: -line of sight is horizontal
B: -line of collimation is horizontal
C: -axis of the telescope is horizontal
D: -Geometrical axis of the telescope is horizontal
Correct Answer:- Option -A

PSC Assistant Engineer (Civil) SR from SC/ST Only – 2013 – Solved Paper – (Part 1)

PSC Assistant Engineer (Civil) SR from SC/ST Only – 2013 – Solved Paper – (Part 2)

PSC Assistant Engineer (Civil) SR from SC/ST Only – 2013 – Solved Paper – (Part 3)

PSC Assistant Engineer (Civil) SR from SC/ST Only – 2013 – Solved Paper – (Part 4)

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *