PSC Assistant Engineer (Civil) SR from SC/ST Only – 2013 – Solved Paper – (Part 4)

PSC Assistant Engineer (Civil) SR from SC/ST Only – 2013 – Solved Paper – (Part 3)

PSC Assistant Engineer (Civil) SR from SC/ST Only – 2013 – Solved Paper – (Part 4)

Question 76:-The process of turning the telescope about the vertical axis in a horizontal plane is known as
A: -Reversing
B: -transiting
C: -plunging
D: -swinging
Correct Answer:- Option -D

Question 77:-The hinged end of a propped cantilever of span L settles by an amount b, then the rotation of the hinged end will be
A: -5/L
B: -25/L
C: -.35/2L
D:-4 5/3L
Correct Answer:- Option -C

Question 78:-Two beams carrying identical loads, simply supported, are having same depth but beam A has double the width as compared that of beam B. The ratio of the strength of beam A to that of beam B is
A:-1/2
B:-1/4
C:-2
D:-4
Correct Answer:- Option -C

Question 79:-Defection can be controlled by using the appropriate
A: -aspect ratio
B: -modular ratio
C:-span/depth ratio
D: -water cement ratio
Correct Answer:- Option -C

Question 80:-In a load -balanced prestressed concrete beam under self load ,the cross-section is subjected to
A: -axial stress
B: -bending stress
C: -axial and bending stress
D: -axial and shear stress
Correct Answer:- Option -D

Question 81-In a cantilever retaining wall of height ‘h’ the horizontal pressure of earth will act at a distance of
A: -h/2 from top
B: -h/4 from base
C: -h/3 from top
D: -h/3 from base
Correct Answer:- Option -D

Question 82:-The minimum size of reinforcement bars in RCC column is
A:-6mm
B:-8 mm
C:-10mm
D:-12mm
Correct Answer:- Option -D

Question 83:-In a cantilever beam tensile reinforcement is provided
A: -on the top of the beam
B: -on the bottom of the beam
C: -in the middle of the beam
D: -on the top and bottom of the beam
Correct Answer:- Option -A

Question 84:-In a doubly reinforced rectangular beam, the allowable stress in compression steel is
A: -equal to the permissible stress in tension in steel
B: -more than the permissible stress in tension in steel
C: -less than the permissible stress in tension in steel
D: -not related to the permissible concrete compression stress
Correct Answer:- Option -C

Question 85:-The section in which concrete is not fully stressed to its permissible value when stress in steel reaches its maximum value, is called
A: -under reinforced section
B: -over reinforced section
C: -doubly reinforced beam
D: -cantilever beam
Correct Answer:- Option -A

Question 86:-A hydrograph is a plot of
A: -Precipitation against time
B: -Stream flow against time
C: -surface run off against time
D: -Recorded run off against time
Correct Answer:- Option -B

Question 87:-The instrument used for measuring wind speed is
A: -Anemometer
B: -Rota meter
C: -Odometer
D:-Atmometer
Correct Answer:- Option -A

Question 88:-The method of moment distribution in structural analysis can be treated as
A: -Force method
B: -Displacement method
C: -Flexibility method
D: -An exact method
Correct Answer:- Option -B

Question 89:-Which one of the following tests is performed in the laboratory to determine the extent weathering of aggregates for road work
A: -soundness test
B: -crushing test
C: -Impact test
D: -Abrasion test
Correct Answer:- Option -A

Question 90:-Which one of the following method is used in the design of rigid pavements
A:-CBR method
B: -Group Index method
C:-westergaards method
D: -Mcleod s method
Correct Answer:- Option -C

Question 91:-The Plasticity index of the granular sub base material should be
A:des than 6
B: -grater than 6
C: -greater than 9
D: -between 15 and 20
Correct Answer:- Option -A

Question 92:-For removal of temporary hardness in water
A: -Water os filtered
B: -Water is boiled
C: -Lime is added
D: -Chlorination is done
Correct Answer:- Option -B

Question 93:-Zeolite is
A: -A naturally occurring salt
B: -Hydrated silica
C: -Hydrated alumina -silicate
D: -Dehydrated calcium silicate
Correct Answer:- Option -C

Question 94:-Coagulants are used when turbidity of water is more than
A:-50ppm
B:-60 ppm
C:-70 ppm
D:-80 ppm
Correct Answer:- Option -A

Question 95:-The Contact pressure distribution under a rigid footing on a cohesionless soil Would be
A: -Uniform throughout
B: -Zero at centre and maximum at edges
C: -Zero at edges and maximum at centre
D: -Maximum at edges and minimum at centre
Correct Answer:- Option -C

Question 96:-The minimum grade of concrete used for RCC work shall be
A: -M10
B: -M15
C: -M20
D: -M30
Correct Answer:- Option -C

Question 97:-The stripping time for form work props of beam having span more than 6m is
A:-2 days
B:-7 days
C:-14 days
D:-21 days
Correct Answer:- Option -D

Question 98:-In water bound macadam roads,binding material to hold stones is
A: -sand
B: -red earth
C: -cement
D: -quarry dust
Correct Answer:- Option -B

Question 99:-Plinth area of a building is
A: -Built up covered area measured at sill level
B: -Built up covered area measured at lintel level
C: -Built up covered area measured at plinth level
D: -carpet area
Correct Answer:- Option -C

Question 100:-The maximum horizontal distance between reinforcement in RCC slab in tension as per IS 456 is
A: -Three times the effective depth or 300 mm whichever is less
B: -Three times the effective depth
C:-300mm
D:-150 mm
Correct Answer:- Option -A

PSC Assistant Engineer (Civil) SR from SC/ST Only – 2013 – Solved Paper – (Part 1)

PSC Assistant Engineer (Civil) SR from SC/ST Only – 2013 – Solved Paper – (Part 2)

PSC Assistant Engineer (Civil) SR from SC/ST Only – 2013 – Solved Paper – (Part 3)

PSC Assistant Engineer (Civil) SR from SC/ST Only – 2013 – Solved Paper – (Part 4)

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *