PSC HSST Junior – English Solved Question Paper – 2015 (Part 1)

Here is the PSC HSST Junior – English Examination Previous Solved Question Paper of 2015.

PSC HSST Junior – English Solved Question Paper – 2015 (Part 1)

Question Paper Code: 8/2015/OL
Category Code: 71/2012

Question 1:-Who introduced Printing Press in Kerala?
A:-The English
B:-The French
C:-The Dutch
D:-The Portuguese
Correct Answer:- Option-D

Question 2:-The book ‘Vrithamanjari’ was written by
A:-A.R. Raja Raja Varma
B:-Kerala Varma Valiya Koil Thampuran
C:-Kunhikuttan Thampuran
D:-Kochunni Thampuran
Correct Answer:- Option-A

Question 3:-The ‘Samyukta Rastriya Samathi’ ( Joint Political Congress ), the organisation, was in connection with
A:-Punnapra – Vayalar Upheaval
B:-Abstention Movement
C:-Electricity Agitation
D:-Malabar Rebellion
Correct Answer:- Option-B

Question 4:-‘Sabdikkunna Kalappa’ a short story written by
A:-Muttathu Varky
B:-Kesav Dev
C:-Ponkunnam Varky
D:-S K Pottakkad
Correct Answer:- Option-C

Question 5:-Who organised an All Religions Conference in Alwaye Advaita Ashram
A:-Sree Narayana Guru
B:-Chattampi Swamikal
C:-Vagbhadananda
D:-Brahmananda Sivayogi
Correct Answer:- Option-A

Question 6:-Who was the director of the film ‘Perariyathavar’
A:-Renjith
B:-Lal Jose
C:-Dr Biju
D:-Amal Neerad
Correct Answer:- Option-C

Question 7:-Who was the recipient of ‘Vyasa Samman’ of 2013 ?
A:-Amar Kanth
B:-Viswanath Tripathi
C:-Narendra Kohli
D:-Ramdarash Misra
Correct Answer:- Option-B

Question 8:-Which team was the first champion of the ‘Hero Indian Super League’?
A:-F C Goa
B:-F C Pune City
C:-Kerala Blasters
D:-Atletico De Kolkata
Correct Answer:- Option-D

Question 9:-The Yarlung Zangbo river, in India, is known as?
A:-Ganga
B:-Sindhu
C:-Brahmaputra
D:-Mahanadi
Correct Answer:- Option-C

Question 10:-The minimum age to qualify for election to the Loksabha is
A:-25 years
B:-21 years
C:-18 years
D:-35 years
Correct Answer:- Option-A

Question 11:-To cater to the needs of slow learners in the class, a teacher should give
A:-daily test
B:-remedial teaching
C:-anchored instruction
D:-apprenticeship training
Correct Answer:- Option-B

Question 12:-Inductive reasoning is
A:-bottom up process
B:-top down process
C:-verbal reasoning
D:-non verbal reasoning
Correct Answer:- Option-A

Question 13:-If the students on the back bench are talking while teaching in the class, the teacher should
A:-allow them to do what they are doing
B:-punish by sending them out of the class
C:-ask them to sit on front benches
D:-not mind them as it may disturb the rest of the class
Correct Answer:- Option-C

Question 14:-‘Learning readiness’ involves
A:-disposition for learning
B:-adequate cognitive functioning
C:-an ideal situation and knowledge base for presenting content
D:-all of the above
Correct Answer:- Option-D

Question 15:-Why are additional exercises and activities included in the syllabus?
A:-to make teaching easy and interesting
B:-to make the learner understand the topic well
C:-to assist the teacher
D:-to develop thinking skill in students
Correct Answer:- Option-B

Question 16:-What is NOT possible to achieve in the case of field experiments?
A:-randomization
B:-manipulation
C:-control of extraneous variables
D:-collecting data from a group of informed subjects
Correct Answer:- Option-C

Question 17:-‘Men are superior to women in their health status after 40 years’ is an example of
A:-directional hypothesis
B:-non directional hypothesis
C:-null hypothesis
D:-all of the above
Correct Answer:- Option-A

Question 18:-The ethical principle displayed while sharing data, results, ideas or tools of one’s research is
A:-honesty
B:-objectivity
C:-openness
D:-integrity
Correct Answer:- Option-C

Question 19:-What is one tailed test of significance?
A:-testing the non directional hypothesis
B:-testing substantive hypothesis
C:-testing the null hypothesis
D:-testing directional hypothesis
Correct Answer:- Option-D

Question 20:-A representative sample is
A:-a random selection of the population
B:-a sample that accurately reflects the entire population
C:-any suitable sample selected from the population
D:-all of the above
Correct Answer:- Option-B

Question 21:-Which Amendment Act has created the 9th Schedule of the Indian Constitution?
A:-The Constitution (First Amendment) Act, 1951
B:-The Constitution (Seventh Amendment) Act, 1956
C:-The Constitution (Ninth Amendment) Act, 1960
D:-The Constitution (Fourteenth Amendment) Act, 1962
Correct Answer:- Option-A

Question 22:-Who decides the nature of a Bill in Indian Union?
A:-The President
B:-The Prime minister
C:-The Speaker of Lok Sabha
D:-The Parliament
Correct Answer:- Option-C

Question 23:-According to the Indian Constitution, the ‘Residuary Power of Legislation’ belongs to
A:-The Cabinet
B:-The Parliament
C:-Supreme Court of India
D:-The President
Correct Answer:- Option-B

Question 24:-Impeachment proceedings against the President of India can be initiated against the charge of ———–?
A:-Proved misbehavior
B:-Violation of the Indian Constitution
C:-Incapacity
D:-Convicted for an offence involving moral turpitude
Correct Answer:- Option-B

Question 25:-The constitutional provisions described as the ‘heart and soul of the Constitution’ by Dr. B R Ambedkar is …………………?
A:-Article 14
B:-Article 19
C:-Article 21
D:-Article 32
Correct Answer:- Option-D

PSC HSST Junior – English Solved Question Paper – 2015 (Part 1)

PSC HSST Junior – English Solved Question Paper – 2015 (Part 2)

PSC HSST Junior – English Solved Question Paper – 2015 (Part 3)

PSC HSST Junior – English Solved Question Paper – 2015 (Part 4)

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *