PSC HSST Junior – English Solved Question Paper – 2015 (Part 2)

PSC HSST Junior – English Solved Question Paper – 2015 (Part 2)

Question 26:-Who was the first Chairperson of National Human Rights Commission?
A:-Justice A. S. Anand.
B:-Justice Ranganath Misra.
C:-Justice Hidayatullah.
D:-Justice V. R. Krishna Iyer.
Correct Answer:- Option-B

Question 27:-Which one of the following statutes provides for the establishment of a National Tribunal for the effective and expeditious disposal of cases relating to environmental protection and conservation of forests a resources?
A:-The National Green Tribunal Act,2010.
B:-The Environment Protection Act,1986.
C:-The National Environment Appellate Authority Act,1997.
D:-The National Environment Tribunal Act,1995.
Correct Answer:- Option-A

Question 28:-If information sought under The Right to Information Act,2005 concerns the life or liberty of a person, it shall be supplied within …………………..
A:-12 hours.
B:-24 hours.
C:-48 hours.
D:-none of the above.
Correct Answer:- Option-C

Question 29:-Which one of the following is a National mission on financial inclusion for ensuring access to various financial services to all households in the country?
A:-PMJDY
B:-PMRY
C:-PMRDFS
D:-PMGSY
Correct Answer:- Option-A

Question 30:-The Juvenile Justice Act, 2000 deals with ………………………………..
A:-Juveniles in conflict with law.
B:-Children in need of care.
C:-Children in need of protection.
D:-All of the above.
Correct Answer:- Option-D

Question 31:-What is the relationship between the Squire and the Knight in the Prologue to Canterbury Tales?
A:-Two unrelated pilgrims
B:-A pilgrim and the innkeeper
C:-Father and son
D:-Son and father
Correct Answer:- Option-D

Question 32:-Shakespeare’s Sonnet number 129 is addressed to
A:-Earl of Southampton
B:-Thomas Thorpe
C:-A Dark Lady
D:-Earl of Pembroke
Correct Answer:- Option-C

Question 33:-What is the predominant feeling of Satan as reflected in (The Paradise Lost) the quoted lines?
“Determined to advance into our room
A creature formed of earth,…”
A:-Man has usurped his place
B:-He would compass the fall of man
C:-He is going to assert his supremacy
D:-He is to affirm his sovereignty
Correct Answer:- Option-A

Question 34:-How many years Faustus has before the Devil comes to claim him his own?
A:-25
B:-23
C:-26
D:-24
Correct Answer:- Option-D

Question 35:-Which one of the following is NOT a character in the ‘Tempest’ ?
A:-Miranda
B:-Coriolanus
C:-Ariel
D:-Alonso
Correct Answer:- Option-B

Question 36:-To which Scene in ‘The Hamlet’ the line “To be or not to be, that is the question” belong?
A:-Act III Scene 1
B:-Act III Scene 2
C:-Act III Scene 3
D:-Act III Scene 4
Correct Answer:- Option-A

Question 37:-“Sweet Thames run softly, till I end my song” is extracted from:
A:-Epithalamion
B:-Mac Flecknoe
C:-Prothalamion
D:-‘Atticus Passage’
Correct Answer:- Option-C

Question 38:-Whom did the Dutchess of Malfi secretly marry?
A:-Bosola
B:-Antonio Bologna
C:-Roderigo
D:-Ferdinand
Correct Answer:- Option-B

Question 39:-Which of the following characters is the villain in ‘Tom Jones’ ?
A:-Blifil
B:-Square
C:-Thwackaum
D:-Allworthy
Correct Answer:- Option-A

Question 40:-“What is the truth? Said jesting Pilate; and would not stay for an answer” (Of Truth)
The line is an example for:
A:-Grand style
B:-Blank verse
C:-Aphoristic style
D:-Biblical style
Correct Answer:- Option-C

Question 41:-“Did he who made the Lamb make thee”? here “thee” refers to?
A:-Stars
B:-The Tiger
C:-Sky
D:-Forest
Correct Answer:- Option-B

Question 42:-To whom “Dejection: An Ode” was originally addressed?
A:-Dorothy Wordsworth
B:-William Wordsworth
C:-David Hartley
D:-Sara Hutchinson
Correct Answer:- Option-D

Question 43:-What does Wordsworth’s line “Thoughts that do often lie too deep for tears” reflect?
A:-Loss of the sense of joy in nature
B:-Memories of the joyous things in nature
C:-Pessimism
D:-Dejection
Correct Answer:- Option-B

Question 44:-Which of the following is NOT an essential theme of ‘Ode on a Grecian Urn’ ?
A:-Materialism
B:-Timelessness
C:-Themes of art,death and life
D:-Permanence of art as opposed to transient life
Correct Answer:- Option-A

Question 45:-Which of the following is the prominent idea in the “Dover Beach” ?
A:-Love
B:-Beauty
C:-Loss of faith
D:-Romantic view of life
Correct Answer:- Option-C

Question 46:-Which English society is portrayed in Oscar Wilde’s ‘The Importance of Being Earnest’ ?
A:-All the English society
B:-Middle class
C:-Commons
D:-The upper class
Correct Answer:- Option-D

Question 47:-What was the initial/original title of the “Pride and Prejudice” ?
A:-Sense and Sensibility
B:-First Impressions
C:-Mansfield Park
D:-Emma
Correct Answer:- Option-B

Question 48:-What is the pen name of ‘Mary Ann Evans’ ?
A:-George Eliot
B:-T. S. Eliot
C:-Emily Bronte
D:-Charlotte Bronte
Correct Answer:- Option-A

Question 49:-Why did Heath Cliff slip away? Because:
A:-Hindley bullied him
B:-He was a foundling
C:-Isabella refused to marry him
D:-Catherine refused to marry him
Correct Answer:- Option-D

Question 50:-Who according to Charles Lamb (in the Dream Children) was the best dancer during her youth?
A:-Alice, the daughter
B:-Alice, the mother
C:-Mrs. Field
D:-Bridget
Correct Answer:- Option-C

PSC HSST Junior – English Solved Question Paper – 2015 (Part 1)

PSC HSST Junior – English Solved Question Paper – 2015 (Part 2)

PSC HSST Junior – English Solved Question Paper – 2015 (Part 3)

PSC HSST Junior – English Solved Question Paper – 2015 (Part 4)

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *