PSC HSST Junior – English Solved Question Paper – 2015 (Part 4)

PSC HSST Junior – English Solved Question Paper – 2015 (Part 4)

Question 76:-The basic theoretical unit of distinctive sound in the description of speech.
A:-phoneme
B:-morpheme
C:-vowel
D:-consonant
Correct Answer:- Option-A

Question 77:-The linguistic term for the study of the ways in which words combine into such units as phrase, clause, and sentence.
A:-morphology
B:-syntax
C:-phonemics
D:-orthography
Correct Answer:- Option-B

Question 78:-A seminal linguistic work of twentieth century by Ferdinand de Saussure published posthumously in 1916.
A:-Language
B:-Language and Mind
C:-Course in General Linguistics
D:-Syntactic Structures
Correct Answer:- Option-C

Question 79:-In T.G. Grammar an abstract underlying structure that incorporates all the syntactic information required for the interpretation of a given sentence.
A:-deep structure
B:-surface structure
C:-context-free grammar
D:-generative semantics
Correct Answer:- Option-A

Question 80:-A variety of a language used for a particular purpose or in a particular social setting.
A:-style
B:-dialect
C:-idiolect
D:-register
Correct Answer:- Option-D

Question 81:-Why did the poet in the poem “Casurina Tree” look upon the casurina tree with love and longing?
A:-Because she used to play under the casurina tree with her friends in childhood
B:-Because she often saw her children playing under it.
C:-Because her father had a casurina tree in the yard cut down against her wishes
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-D

Question 82:-In the poem “Introduction” by Kamala Das, the speaker ________
A:-Expresses her wish to write in English
B:-Explains that she does not like to be a woman
C:-Asks people to leave her alone
D:-Confesses her secret love for a man
Correct Answer:-Question Cancelled

Question 83:-What was the speaker as a nascent poet translating in Walt Whitman’s poem “Out of the Cradle Endlessly Rocking”?
A:-The roar of the sea
B:-The beams of the moon
C:-The howl of a dog
D:-The song of the bird
Correct Answer:- Option-D

Question 84:-Who does the speaker in Sylvia Plath’s “Daddy” imagine her father to be?
A:-An American soldier
B:-A Nazi
C:-A cruel parent
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-B

Question 85:-According to B R Ambedkar the caste system _________
A:-Is a systematic division of people according to their professions
B:-Recognizes the dignity of labour
C:-Prevents unemployment
D:-Does not promote an egalitarian society
Correct Answer:- Option-D

Question 86:-Salman Rushdie’s Midnight’s Children won the Booker Prize in ______
A:-1956
B:-1976
C:-1981
D:-1991
Correct Answer:- Option-C

Question 87:-The protagonist of Eugene O’Neill’s Emperor Jones is ____
A:-A dictator of a South American country
B:-A usurper of power in a Caribbean island
C:-An African American trade union leader
D:-A worker in a mine
Correct Answer:- Option-B

Question 88:-Ralph Ellison, author of “Invisible Man” was associated with _________
A:-The Harlem Renaissance
B:-The Beat Movement
C:-The Black Arts Movement
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-A

Question 89:-Lalithambika Antharjanam was a contemporary of ______
A:-Vaikom Muhammad Basheer
B:-Vengayil Kunhiraman Nayanar
C:-A R Raja Raja Varma
D:-O Chandu Menon
Correct Answer:- Option-A

Question 90:-The following is the protagonist of Toni Morrison’s Bluest Eye:
A:-Freida
B:-Pecola
C:-Sula
D:-Jadine
Correct Answer:- Option-B

Question 91:-Who is the author of ‘The Gold Standard and the Logic of Naturalism’ ?
A:-Louis Montrose
B:-Walter Benn Michaels
C:-Stephen Greenblatt
D:-Jonathan Goldberg
Correct Answer:- Option-B

Question 92:-The ‘New Historicists’ attempt to situate and interpret ‘Texts’ in relation to:
A:-Social theories
B:-Social structure
C:-The cultural system in which they were produced
D:-The class structure of the society
Correct Answer:- Option-C

Question 93:-Which of the following is a prominent feature of ‘New Feminisms’ ?
A:-Its ideologies predominantly ‘Gynocentric’
B:-It posits superiority of women
C:-It supports racial discrimination
D:-It considers European and Non-European women as unequals
Correct Answer:- Option-A

Question 94:-Who founded the Birmingham Centre for Contemporary Cultural Studies (CCCS) ?
A:-Raymond Williams
B:-Terry Eagleton
C:-Harold Bloom
D:-Richard Hoggart
Correct Answer:- Option-D

Question 95:-What does ‘Diaspora’ (in the Biblical context) denote?
A:-Movement of people
B:-Migration of people
C:-Mass exodus of the Jews
D:-Transplanted people and their literature
Correct Answer:- Option-C

Question 96:-Who among the following is a ‘Queer’ critic?
A:-Ivy Compton
B:-Mary Wollstonecraft
C:-Carol Vance
D:-Naomi Wolf
Correct Answer:- Option-C

Question 97:-What is the most prominent feature of post-colonial literature?
A:-A pre-occupation with the colonial experience from a Non-European point of view
B:-Euro-centric constructs/texts
C:-Emphasis on subaltern experience
D:-Emphasis on racial prejudices
Correct Answer:- Option-A

Question 98:-Which of the following is NOT a feature of the literature of the ‘Diaspora’ ?
A:-A craving for the homeland and its values
B:-Search for an identity in the country of settlement
C:-Sense of deprivation in language, land, identity, race etc.
D:-Pre occupation with the superior European life
Correct Answer:- Option-D

Question 99:-What is the UK equivalent of the term ‘Eco-criticism’ ?
A:-Contemporary studies
B:-Nature studies
C:-Green studies
D:-Sustenance studies
Correct Answer:- Option-C

Question 100:-What is denoted by the term ‘Hyper-reality’ in post-modernism?
A:-Inability of consciousness to differentiate between reality and its simulation
B:-An abstract idea standing for historical experience
C:-An illusion
D:-Inability to realize reality
Correct Answer:- Option-A

PSC HSST Junior – English Solved Question Paper – 2015 (Part 1)

PSC HSST Junior – English Solved Question Paper – 2015 (Part 2)

PSC HSST Junior – English Solved Question Paper – 2015 (Part 3)

PSC HSST Junior – English Solved Question Paper – 2015 (Part 4)

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *