PSC Dental Hygienist Grade II Solved Paper 2015 – Part 2

PSC Dental Hygienist Grade II Solved Paper 2015 – Part 2

Question 26:-The accelerator solution for Zinc oxide eugenol impression paste contains,
A:-Silica
B:-Borax
C:-Potassium sulphate
D:-Calcium chloride
Correct Answer:- Option-D

Question 27:-The fluid resin technique is for;
A:-Fabrication of denture bases
B:-Pouring of casts
C:-Manipulation of alginate
D:-Manipulation of addition silicone
Correct Answer:- Option-A

Question 28:-The most popular implant material is
A:-Stainless Steel
B:-Nickel Chromium alloy
C:-Cobalt Chromium alloy
D:-Titanium
Correct Answer:- Option-D

Question 29:-The retarder present in alginate is
A:-Sodium phosphate
B:-Calcium sulphate
C:-Potassium titanium fluoride
D:-Zinc oxide
Correct Answer:- Option-A

Question 30:-The component in inlay wax which improve its smoothness in molding and make it more resistant to cracking and flaking is
A:-Paraffin wax
B:-Gum dammar
C:-Carnauba wax
D:-Candelilla wax
Correct Answer:- Option-B

Question 31:-Lipschutz bodies are a common pathological feature of
A:-Sarcoidosis
B:-Primary Herpetic Stomatitis
C:-Syphilis
D:-Recurrent Aphthous Stomatitis
Correct Answer:- Option-B

Question 32:-A sharp bend in the crown or root of a tooth results in
A:-Dilaceration
B:-Gemination
C:-Turner’s hypoplasia
D:-Concrescence
Correct Answer:- Option-A

Question 33:-Antoni Type A tissue and Antoni Type B tissue are characteristic features of
A:-Osteosarcoma
B:-Neurofibroma
C:-Schwannoma
D:-Neurofibrosarcoma
Correct Answer:- Option-C

Question 34:-. Characteristic lesions of Erythema multiforme are called
A:-Tzanck cells
B:-Nikolsky’s sign
C:-Wickham’s striae
D:-Bull’s eye
Correct Answer:- Option-D

Question 35:-. Liesegang’s rings and driven snow appearance are characteristic features of
A:-Calcifying epithelial odontogenic tumor
B:-Squamous odontogenic tumor
C:-Odontome
D:-Ameloblastoma
Correct Answer:- Option-A

Question 36:-. Most common malignancy of the oral cavity is
A:-Adenocarcinoma
B:-Basal cell carcinoma
C:-Malignant melanoma
D:-Squamous cell carcinoma
Correct Answer:- Option-D

Question 37:-Eburnation of Dentin is seen in
A:-Radiation caries
B:-Rampant caries
C:-Arrested caries
D:-Pit and fissure caries
Correct Answer:- Option-C

Question 38:-. Mucocele commonly occurs on the
A:-Upper lip
B:-Lower lip
C:-Bucccal mucosa
D:-Palate
Correct Answer:- Option-B

Question 39:-Most common malignant salivary gland tumor in children
A:-Acinic cell carcinoma
B:-Polymorphous low grade adenocarcinoma
C:-Adenoid cystic carcinoma
D:-Mucoepidermoid carcinoma
Correct Answer:- Option-D

Question 40:-The virus group that is associated with Squamous Papilloma is
A:-Human Papova virus
B:-Human Immunodeficiency virus
C:-Herpes simplex virus
D:-Paramyxovirus
Correct Answer:- Option-A

Question 41:-Disclosing agent is used to detect
A:-Dental caries
B:-Plaque
C:-Malocclusion
D:-Tooth vitality
Correct Answer:- Option-B

Question 42:-Most commonly used mouth wash
A:-Hydrogen peroxide
B:-Saline
C:-Chlorhexidine
D:-Sodium fluoride
Correct Answer:- Option-C

Question 43:-Safely tolerated dose of Fluoride is
A:-8-16mg/kg body wt
B:-16-32 mg/kg body wt
C:-32-64mg/kg body wt
D:-1-8mg/kg body wt
Correct Answer:- Option-A

Question 44:-‘Trench mouth’ is the alternative name for
A:-Plaque induced gingivitis
B:-Herpetic gingivitis
C:-Acute necritizing ulcerative gingivitis
D:-Eruption gingivitis
Correct Answer:- Option-C

Question 45:-First deciduous tooth to erupt into oral cavity
A:-Mandibular first molar
B:-Maxillary canine
C:-Maxillary central incisor
D:-Mandibular central incisor
Correct Answer:- Option-D

Question 46:-All are permanent restorative materials EXCEPT
A:-Glass ionomer
B:-Composite
C:-Amalgam
D:-Zinc oxide eugenol
Correct Answer:- Option-D

Question 47:-Brushing technique used in children
A:-Fones method
B:-Stillmanns metod
C:-Charters method
D:-Wilsons method
Correct Answer:- Option-A

Question 48:-Advantages of Glass ionomer cement are all EXCEPT
A:-Fluoride release
B:-Aesthetics
C:-Chemical bond
D:-Mechanical bond
Correct Answer:- Option-D

Question 49:-Normal Eruption sequence of deciduous teeth
A:-ABCDE
B:-ABDEC
C:-ABDCE
D:-EABCD
Correct Answer:- Option-C

Question 50:-Brudevold technique is used with
A:-Stannous fluoride
B:-APF
C:-Sodium Fluoride
D:-Fluoride varnish
Correct Answer:- Option-B

PSC Dental Hygienist Grade II Solved Paper 2015 – Part 1

PSC Dental Hygienist Grade II Solved Paper 2015 – Part 2

PSC Dental Hygienist Grade II Solved Paper 2015 – Part 3

PSC Dental Hygienist Grade II Solved Paper 2015 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *