PSC Dental Hygienist Grade II Solved Paper 2015 – Part 4

PSC Dental Hygienist Grade II Solved Paper 2015 – Part 4

Question 76:-Surgical emphysema may be caused by
A:-Use of high speed air turbine handpieces with the exhaust facing the surgical side
B:-Increased intraoral pressure
C:-Use of hydrogen peroxide in the surgical wound
D:-All the above options
Correct Answer:- Option-D

Question 77:-Which is the most efficient fixation technique in fracture mandible central crossing the midline region ?
A:-Mono cortical compression plating
B:-Bi cortical compression plating
C:-Lag screw
D:-Use of 3 D plates
Correct Answer:- Option-B

Question 78:-Which of the following is NOT a function of Zygoma ?
A:-Protection of globe and associated structures
B:-Origination of masseter muscle
C:-Transmission of part of the masticatory forces to the cranial base
D:-Insertion of the temporalis muscle
Correct Answer:- Option-D

Question 79:-Port wine stain is
A:-Capillary hemangioma
B:-Capillary malformation
C:-Congenital dermal vascular ectasia
D:-Option 2 and 3
Correct Answer:- Option-D

Question 80:-Lincoln s highway is associated with
A:-Head and neck infections
B:-Spread of oral malignancy
C:-Options 1 and 2
D:-None of the above.
Correct Answer:- Option-A

Question 81:-mercury intoxication in dental office mainly results from
A:-old amalgam scraps
B:-ingestion of mercury
C:-inhalation of mercury vapours
D:-direct contact with mercury
Correct Answer:- Option-C

Question 82:-cold test can be best performed using
A:-dichlorodifluoro methane
B:-ethylchloride spray
C:-carbon dioxide snow
D:-ice stick
Correct Answer:- Option-C

Question 83:-guttapercha is best sterilized by
A:-immersion in 5.25 % sodium hypochlorite
B:-immersion in alcohol
C:-dry heat
D:-glass bead sterilizer
Correct Answer:- Option-A

Question 84:-dental cement that adhere chemically to tooth structure is
A:-zinc phosphate
B:-resin cements
C:-calcium hydroxide
D:-glass ionomer cements
Correct Answer:- Option-D

Question 85:-the proponent of acid etching was
A:-dennis smith
B:-michael buonocore
C:-nakabayashi
D:-fusayama
Correct Answer:- Option-B

Question 86:-bleaching in vital teeth is done using
A:-walking bleach
B:-sodium perborate
C:-carbamyl peroxide
D:-sodium hypochlorite
Correct Answer:- Option-C

Question 87:-affected dentin is
A:-contaminated with bacteria
B:-not invaded by bacteria
C:-to be removed before restoration
D:-known as secondary dentin
Correct Answer:- Option-B

Question 88:-dental composites can be light cured by
A:-QTH
B:-LED
C:-plasma arc
D:-all of the above
Correct Answer:- Option-D

Question 89:-apex locators are used to
A:-locate calcified canals
B:-determine working length
C:-to test pulp vitality
D:-to locate peri apical lesions
Correct Answer:- Option-B

Question 90:-infected symptomatic root canals contain great numbers of
A:-streptococci
B:-actinomyces
C:-lactobacilli
D:-bacteriodes
Correct Answer:- Option-C

Question 91:-18-8 Stainless steel alloy contains
A:-18% cobalt and 8% nickel
B:-18% nickel and 8% chromium
C:-18% chromium and 8% nickel
D:-18% cobalt and 8% chromium
Correct Answer:- Option-C

Question 92:-Glass Ionomer Cement used for luting is
A:-Type I
B:-Type II
C:-Type III
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-A

Question 93:-Superelasticity in certain NiTi alloys is due to phase transition from
A:-Ferrite to Austenite
B:-Austenite to Martensite
C:-Martensite to Austenite
D:-Austenite to Ferrite
Correct Answer:- Option-B

Question 94:-Orthodontic pliers may corrode due to
A:-Steam under Pressure Sterilization
B:-Dry Heat Sterilization
C:-Chemical Vapour Sterilization
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-A

Question 95:-Titanium brackets are used in patients allergic to
A:-Chromium
B:-Cobalt
C:-Manganese
D:-Nickel
Correct Answer:- Option-D

Question 96:-In Glass Bead Srerilization, the heat range should not exceed
A:-150°C
B:-200°C
C:-250°C
D:-300°C
Correct Answer:- Option-C

Question 97:-Ideal Sterilization method for instruments that may be prone to corrosion or heat damage is
A:-Dry Heat Sterilization
B:-Chemical Vapour Sterilization
C:-Glass Bead Sterilization
D:-Ethylene oxide Sterilization
Correct Answer:- Option-D

Question 98:-Seperators used in fixed orthodontic appliances are
A:-Passive components
B:-Active components
C:-Both active and passive component
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-B

Question 99:-During orthodontic treatment, there is proliferation of the interdental papillae.To increase the circulation and to prevent formation of pendulous fibrous areas, it is recommended to use
A:-a hard rubber interdental stimulator
B:-a soft rubber interdental stimulator
C:-a soft multitufted tooth brush
D:-a hard multitufted tooth brush
Correct Answer:- Option-B

Question 100:-Elgiloy orthodontic wires are also called as
A:-Cobalt Chromium
B:-Beta-titanium
C:-Nitinol
D:-Coaxial archwires
Correct Answer:- Option-A

PSC Dental Hygienist Grade II Solved Paper 2015 – Part 1

PSC Dental Hygienist Grade II Solved Paper 2015 – Part 2

PSC Dental Hygienist Grade II Solved Paper 2015 – Part 3

PSC Dental Hygienist Grade II Solved Paper 2015 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *