PSC Dental Hygienist Grade II Solved Paper 2015 – Part 3

PSC Dental Hygienist Grade II Solved Paper 2015 – Part 3

Question 51:-Activator in developer solution is
A:-Potassium Bromide
B:-Sodium Sulfite
C:-Sodium Carbonate
D:-Hydroquinone
Correct Answer:- Option-C

Question 52:-In an X-ray tube, X-rays originate from
A:-Tungsten Filament
B:-Tungsten target
C:-Focusing cup
D:-Copper stem
Correct Answer:- Option-B

Question 53:-According to position and distance rule to reduce the occupational radiation exposure, operator should be away from source by a distance of
A:-6 feet
B:-4 feet
C:-5 feet
D:-8 feet
Correct Answer:- Option-A

Question 54:-X -ray beam can be restricted in size by using
A:-Filter
B:-Collimator
C:-Intensifying screen
D:-Grids
Correct Answer:- Option-B

Question 55:-The transformer used to heat the tungsten filament of an X-ray tube is
A:-Step -up transformer
B:-Auto transformer
C:-Transducer
D:-Step down transformer
Correct Answer:- Option-D

Question 56:-Standard intraoral periapical film size for adults is
A:-Size 0
B:-Size 1
C:-Size 2
D:-Size 4
Correct Answer:- Option-C

Question 57:-The SI unit of Radiation absorbed dose is
A:-Rad
B:-Rem
C:-Sievert
D:-Gray
Correct Answer:- Option-D

Question 58:-X -ray filters are most commonly made up of
A:-Aluminium
B:-Zinc
C:-Lead
D:-Tungsten
Correct Answer:- Option-A

Question 59:-Which of the following is most susceptible to radiation
A:-Nerve
B:-Blood forming tissue
C:-Muscle
D:-Brain
Correct Answer:- Option-B

Question 60:-Reflecting layer in an intensifying screen is made up of
A:-Titanium Dioxide
B:-Calcium Tungstate
C:-Lithium Bromide
D:-Lanthanum Oxybromide
Correct Answer:- Option-A

Question 61:-The four principal components of periodontium consists of ?
A:-Gingiva, cementum , alveolar bone & oral mucosa
B:-Gingiva , cementum , alveolar bone & periodontal ligament
C:-Gingiva , cementum , periodontal ligament & connective tissue
D:-Gingiva , alveolar bone , cementum & keratinizing mucosa
Correct Answer:- Option-B

Question 62:-The tooth surface which least accumulation of plaque is seen in ?
A:-Facial
B:-Mesial
C:-Distal
D:-Lingual
Correct Answer:- Option-D

Question 63:-‘Periodontal disease results from the elaboration of noxious products by the entire plaque flora’ is the basic principle of ?
A:-Non specific plaque hypothesis
B:-Specific plaque hypothesis
C:-Ecological plaque hypothesis
D:-Socransky’s hypothesis
Correct Answer:- Option-A

Question 64:-Organ systems & conditions possibly influenced by periodontal infection are all except
A:-Reproductive system
B:-Musculo- skeletal system
C:-Cardiovascular system
D:-Endocrine system
Correct Answer:- Option-B

Question 65:-Gingivitis confined to one or more inter dental spaces in a limited area is termed as?
A:-Localized marginal gingivitis
B:-Localized papillary gingivitis
C:-Localized diffuse gingivitis
D:-Diffuse gingivitis
Correct Answer:- Option-B

Question 66:-The functional unit referred to as dento-gingival unit consists of ?
A:-Periodontal ligament fibers & gingival fibers
B:-Sharpy’s fibers & cementum
C:-Junctional epithelium & gingival fibers
D:-Cementum & gingival fibers
Correct Answer:- Option-C

Question 67:-The ingredient in tartar control tooth paste which has shown to reduce deposition of new calculus on teeth is ?
A:-Pyrophosphates
B:-Flourides
C:-Polyvinyl chlorides
D:-Silicones
Correct Answer:- Option-A

Question 68:-The interdental aid recommended for the area with no interdental papillae is ?
A:-Dental floss
B:-Super floss
C:-Interproximal brush
D:-Single tufted brush
Correct Answer:- Option-D

Question 69:-The protective inflammatory & immune process in response to plaque biofilm , resulting in tissue damage of the host is termed as ?
A:-Autologous damage
B:-Immune complex damage
C:-Bystander damage
D:-Reciprocal damage
Correct Answer:- Option-C

Question 70:-For patients with periodontal disease, the term ‘target hygiene’ refers to ?
A:-teaching a sulcular brushing using vibratory motion
B:-attaining an oral hygiene level with no plaque
C:-attaining optimal gingival health with no bleeding
D:-attaining optimal periodontal health with no disease
Correct Answer:- Option-A

Question 71:-Cutting through tissues and separating tissue planes is called
A:-Curettage
B:-Resection
C:-Dissection
D:-Secondary repair
Correct Answer:- Option-C

Question 72:-Transplantation of tissues or organs between different species is called
A:-Xenogenic
B:-Alloplastic
C:-Autogenous
D:-Allogenic
Correct Answer:- Option-A

Question 73:-Causes of Oro Antral communication
A:-Maxillary Pre prosthetic surgery
B:-Mandibular Pre Prosthetic surgery
C:-Implant placement in Mandible
D:-Option 2 and 3
Correct Answer:- Option-A

Question 74:-Stobie s technique is
A:-Extraction of Mandibular incisors
B:-Zygomatic arch elevation
C:-Inferior Alveolar nerve block technique
D:-Answer not in options
Correct Answer:- Option-A

Question 75:-Which of the following is a common component of dental forceps and elevators ?
A:-Handle
B:-Hinge
C:-Shank
D:-Blade
Correct Answer:- Option-A

PSC Dental Hygienist Grade II Solved Paper 2015 – Part 1

PSC Dental Hygienist Grade II Solved Paper 2015 – Part 2

PSC Dental Hygienist Grade II Solved Paper 2015 – Part 3

PSC Dental Hygienist Grade II Solved Paper 2015 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *