PSC അപേക്ഷ ക്ഷണിച്ചു 👉🏻👉🏻

PSC Vocational Teacher in Printing Technology Model Questions and Answers

Last Updated On: 30/04/2018
Get it on Google Play

26. Printing one side of the sheet, then turning the sheet over, retaining the same front and side-lay edges of the sheet and the same printing plate can be done by
(A) Work and tumble
(B) Work and twist
(C) Work and turn
(D) Full sheet work
Answer: C

27. Which of the following is not the cause of image dot gain during plate making process?
(A) over exposure
(B) incomplete plate development
(C) poor vacuum frame contact
(D) changing the position of the lamp during exposure
Answer: B

28. Which of the following is not a quality control aid?
(A) star target
(B) dot gain scale
(C) FOGRA strip
(D) gripper mark
Answer: D

29. To facilitate the order of each signature into its correct sequence within the book which of the following is used?
(A) Gathering
(B) Collating
(C) Imposition
(D) Sequencing
Answer: B

30. A solution applied to offset plate and dried to produce a hydrophilic film on the non-image area to prevent image area from spreading
(A) fountain solution
(B) water
(C) gum arabic
(D) addhesiver
Answer: C

31. Control of the reel obtained on the web offset machine by a retarding force is given by
(A) brake
(B) dancer roller
(C) festoon
(D) turner bars
Answer: A

32. CTP thermal plates are exposed by which of the following source?
(A) Mercury light
(B) Argon Ion
(C) YAG laser
(D) Visible diode
Answer: C

33. Which of the following type of original cannot be scanned by a drum scanner?
(A) Transparency
(B) Flexible original
(C) Rigid original
(D) Matt finished photograph
Answer: C

34. Which of the following cannot be included in PDF file format?
(A) special keyword for search and index
(B) interactive links
(C) video clips
(D) none of the above
Answer: D

35. A device or computer program that receives a description of the content of a page and converts to information that can output on paper/film/plates
(A) digital printer
(B) RIP
(C) scanner
(D) any programming language
Answer: B

36. Which of the following process comes under non-impact printing technology?
(A) digital press
(B) flexography
(C) screen printing
(D) gravare process
Answer: A

37. The most appropriate software used as a layout programme is
(A) Photoshop
(B) GIMP
(C) Indesign
(D) Flash
Answer: C

38. The visible light spectrum ranges from
(A) 1000 – 1400 nm
(B) 100 – 400 nm
(C) 700 – 1000 nm
(D) 400 – 700 nm
Answer: D

39. An ink specifically formulated to produce a desired hue and not designed to be mixed by superimposing
(A) process colour
(B) halftone
(C) flat colour
(D) key colour
Answer: C

40. The lightest area in a reproduction is
(A) midtone
(B) highlight
(C) shadow
(D) hue
Answer: B

41. Variable data printing can be achieved by
(A) letter press
(B) screen
(C) gravure
(D) digital printing
Answer: D

42. For cutting harder paper stock in a guillotine machine which of the following is the preferred knife angle?
(A) 16°
(B) 22°
(C) 10°
(D) 30°
Answer: B

43. When a sheet of paper is passed through two folder arranged at right angle and folding the sheet equally the resulting fold will be described as
(A) 4-page parallel
(B) 4-page right angle
(C) 8-page parallel
(D) 8-page right angle
Answer: D

44. When the adhesive flow into the structure of the adherent or around the surface irregularities for adhesion it is called
(A) physical adhesion
(B) specific adhesion
(C) bonding
(D) chemical adhesion
Answer: A

45. A mask of solid area to protect portion of a previously exposed plate is
(A) print down mask
(B) print out mask
(C) layout mask
(D) plate covering
Answer: C

46. To increase the water retaining properties of the non-image area of the lithographic plate. Which of the following solution can be added?
(A) Gum arabic
(B) Developer
(C) Desensitiser
(D) ISO propyl alcohol
Answer: C

47. Sheets having solid and of printed labels from front to back are vulnerable to
(A) trapping
(B) ink blocking
(C) wattling
(D) permanent curl
Answer: C

48. If a light ray striking a substrate are reflected primarily as parallel rays-mirror like action is known as
(A) specular reflection
(B) transmission
(C) reflection
(D) diffraction
Answer: A

49. The perpendicular distance between two surfaces of a paper is
(A) GSM
(B) Caliper
(C) Basis weight
(D) Basis grammage
Answer: B

50. The surface tension of water can be reduced by
(A) adding fountain solution
(B) increasing the temperature
(C) adding additives
(D) increasing the water pressure
Answer: A

Get it on Google Play
Share This Post ↪
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
JOIN
Get it on Google Play
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x