PSC അപേക്ഷ ക്ഷണിച്ചു 👉🏻👉🏻

PSC Vocational Teacher in Printing Technology Model Questions and Answers

Last Updated On: 30/04/2018
Get it on Google Play

76. Equation to the line passing through the point (– 3, 2) and perpendicular to the line
4x + 2y + 5 = 0 is
(A) x – 3y + 2 = 0
(B) x – 2y + 7 = 0
(C) x + y = 0
(D) x – y = 0
Answer: B

77. The minimum value of the function f(x) = 3x^(4)-2x^(3)-6x^(2)+6x+1 in the interval (0, 2) is
(A) 1
(B) 4
(C) – 1
(D) 2
Answer: D

78. If x^(2) + 2xy + y^(2)=0 , then dy/dx is equal to
(A) – 2
(B) x + 2y
(C) – 1
(D) 2x + 2y
Answer: C

79. `int`x(logx) dx is equal to
(A) logx `(x^(2))/(2)+x^(2)/4+C` , C is constant
(B) logx `(x^(2))/(2)-x^(2)/4+C` , C is constant
(C) logx `(x^(2))/(2)-x^(3)/4+C` , C is constant
(D) logx `(x^(3))/(2)-x^(2)/4+C` , C is constant
Answer: B

80. Solution of the differential equation sec^(2)x tanydx+sec^(2)ytanx dy =0 is of the form
(A) tanx tany = c
(B) secx tany = c
(C) cotx coty = c
(D) secy tanx = c
Answer: A

81. The type of cement suitable for massive constructions like dams is
(A) acid resistant cement
(B) low heat cement
(C) sulphur resistant cement
(D) ordinary Portland cement
Answer: B

82. The type of rubble masonry in which prismatic shaped stones are used is
(A) Random rubble masonry
(B) Polygonal masonry
(C) Ashlar masonry
(D) Dry rubble masonry
Answer: C

83. The instrument used for measuring distance is
(A) electronic theodolite
(B) stereoscope
(C) wye level
(D) distomat
Answer: D

84. Which among the following is the best suited foundation for a building if the foundation covers more than 50% of the area of the building and if the soil is weak
(A) Spread foundation
(B) Raft foundation
(C) Combined footing
(D) Column footing
Answer: B

85. Optical square is the instrument used for
(A) setting 90°
(B) ranging of line
(C) leveling
(D) finding magnetic north
Answer: A

86. The valve(s) closed during compression stroke of an IC engine is/are
(A) Inlet valve
(B) Exhaust valve
(C) Both inlet and exhaust valve
(D) None of the above
Answer: C

87. The cooling tower in a steam thermal power plant is a device for
(A) Condensing steam into water
(B) Cooling exhaust gas coming out of a boiler
(C) Reducing temperature of superheated steam
(D) Reducing temperature of cooling water used in a condenser
Answer: D

88. The role of a moderator in a nuclear power plant is
(A) To absorb neutrons fully
(B) To control speed of neutrons
(C) Both 1 and 2 above depending on the need
(D) None of the above
Answer: B

89. The role of a surge tank in a hydroelectric power plant is
(A) To absorb sudden rises of pressure by storing water
(B) To store extra water during a brief drop of pressure
(C) Both 1 and 2 above
(D) To reduce the speed of the turbine when the level of dam is high
Answer: C

90. The following system in automobile diverts the power at right angles towards the driving wheels
(A) Torque tube
(B) Transfer case
(C) Final drive
(D) Differential
Answer: C

91. In a series RL circuit excited by a voltage v = `V_(m)sinOmegat`
(A) current lags the applied voltage
(B) current leads the applied voltage
(C) current is in phase with the applied voltage
(D) voltage across L and R are equal
Answer: A

92. In a parallel RC electric circuit …………. is same for each element.
(A) current
(B) voltage
(C) power
(D) none of the above
Answer: B

93. Across the surface of a charged conductor, the electric
(A) field is continuous
(B) potential is continuous
(C) field is discontinuous
(D) none of the above
Answer: C

94. The unit of electric energy is
(A) ampere
(B) voltage
(C) watt
(D) watthour
Answer: D

95. An alternating current source having voltage E = 220 sin (`omegat+Pi`/2) in an ac circuit. If the current draws from the circuit is I = 20 sin (`omegat-Pi`/2), the impedance of the circuit is
(A) 11Ω
(B) 15.6Ω
(C) 30.8Ω
(D) none of the above
Answer: A

96. Which one of the following is a direct band gap semiconductor used to fabricate light emitting diodes?
(A) Germanium
(B) Silicon
(C) Gallium Arsenide
(D) Gold
Answer: C

97. In a bridge rectifier circuit without filter, the maximum voltage across the secondary of the transformer is 18 volt. What is the maximum reverse voltage that appears across a diode in the non-conducting state during the rectification process?
(A) 0 volt
(B) 18 volt
(C) 9 volt
(D) 36 volt
Answer: B

98. Which of the following is a universal gate?
(A) NAND gate
(B) OR gate
(C) NOT gate
(D) XOR gate
Answer: A

99. What is the multiple access technique used in IS-95 digital cellular phone standard?
(A) SDMA
(B) CDMA
(C) TDMA
(D) FDMA
Answer: B

100. What is the size of RAM is 8051 micro controller?
(A) 32 bytes
(B) 64 bytes
(C) 8 bytes
(D) 128 bytes
Answer: D

Get it on Google Play
Share This Post ↪
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
JOIN
Get it on Google Play
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x