PSC അപേക്ഷ ക്ഷണിച്ചു 👉🏻👉🏻

PSC Vocational Teacher in Printing Technology Model Questions and Answers

Last Updated On: 30/04/2018
Get it on Google Play

51. When pigment has the property of absorbing radiant energy of a given wavelength and then emitting this energy at a different wavelength is
(A) Reflection
(B) Gloss
(C) Metamerism
(D) Fluorescence
Answer: D

52. The subtractive transparent primary colour that transmit red and green but absorb blue light is
(A) Cyan
(B) Magenta
(C) Yellow
(D) Black
Answer: C

53. A computer driven algorithm that disperses halftone dot information in semi-random form
(A) analog screening
(B) stochastic screening
(C) elliptical screen
(D) square dot screen
Answer: B

54. To overcome the printing problem speckle (improper transfer of ink on rough paper) Gravure presses is employed with
(A) electrostatically assisted ink
(B) static electricity eliminator
(C) paper calendering
(D) inline paper calender
Answer: A

55. A cylinder making technique in gravure press employed for printing of short run jobs
(A) Electronic engraving
(B) Laser engraving
(C) Computer to cylinder
(D) Ballard process
Answer: D

56. The small groove present between the cylinder body and bearer in the offset machine is termed as
(A) Cylinder gap
(B) Gutter
(C) Cylinder body
(D) Gear
Answer: B

57. Which of the following paper is the strongest?
(A) newsprint
(B) corrugated medium
(C) bleached paper
(D) kraft paper
Answer: D

58. Material having random molecular arrangements is termed as
(A) thermoset
(B) amorphous
(C) crystalline
(D) polymers
Answer: B

59. Software that stores lines and shapes rather than individual pixels is known as
(A) raster graphics software
(B) bitmap graphic software
(C) vector graphic software
(D) ripped image
Answer: C

60. Many bitmapped images in a sequence is known as
(A) JPEG animation
(B) tweening
(C) TIF animation
(D) GIF animation
Answer: D

61. Given a 2”×2” photograph and a 4”×4” layout space, what scale percentage is needed to fit the photograph?
(A) 200
(B) 150
(C) 100
(D) 50
Answer: A

62. EOQ is
(A) Economical size of order
(B) Average stock to be maintained
(C) Economical size of production quantity
(D) Maximum stock to be fixed
Answer: A

63. The watermark in a bond paper is created by which of the following part in paper making machine?
(A) head box
(B) wire
(C) pressing unit
(D) danddy roller
Answer: D

64. If individual colour stations are placed horizontally one after other, the press is called
(A) common impression cylinder
(B) stack press
(C) in-line press
(D) web press
Answer: C

65. Adhesive used in lamination process is
(A) animal adhesive
(B) vegetable adhesive
(C) synthetic adhesive
(D) natural adhesive
Answer: C

66. Ink mainly used in flexographic process
(A) liquid ink
(B) paste ink
(C) solvent based ink
(D) heat set ink
Answer: A

67. The colour difference equation is expressed as
(A) ΔE = (1 – y) (1 – m) (1 – C)
(B) ΔE = [(ΔL)2 + (Δa)2 + (Δb)2]1/2
(C) ΔE = – 1.7log[1-a(1-10^(-0.6D_(3)))]1/2
(D) ΔE = C* sample – C* standard
Answer: B

68. The reference colour model of a colour management system is based on
(A) Pantone
(B) CIELAB
(C) HSB
(D) CMYK
Answer: B

69. A gear which has its teeth cut at an angle to the axis of the shaft
(A) Pawl and Rachet
(B) Helical
(C) Spur
(D) Bevel
Answer: B

70. Carousel screen printing machines are based upon
(A) Cylinder bed principle
(B) Stationery bed
(C) Oblique motion
(D) Rotational principle
Answer: D

71. If A = [[1,3,4],[2,6,x],[1,0,1]] is a singular matrix, then x is equal to
(A) 2
(B) 8
(C) – 2
(D) 4
Answer: B

72. If A, B, C are non singular matrices of the same order then (ABC)^(-1) =
(A) A^(-1)B^(-1)C^(-1)
(B) B^(-1)A^(-1)C^(-1)
(C) C^(-1)B^(-1)A^(-1)
(D) C^(-1)A^(-1)B^(-1)
Answer: C

73. Solutions of the system of equations 3x + y + 2z = 3, 2x – 3y – z = – 3, x + 2y + z = 4 are
(A) x = 1 y = 2 z = – 1
(B) x = 2, y = 3, z = 1
(C) x = 1, y = 2, z = 3
(D) x = 1, y = 4, z = 0
Answer: A

74. The term independent of x in the expansion of (x^(2)+1/x)^(6) is
(A) 0
(B) 12
(C) 10
(D) 15
Answer: D

75. If A + B = 45°, then (1 + tanA) (1 + tanB) is equal to
(A) 2
(B) 1
(C) 4
(D) 5
Answer: A

Get it on Google Play
Share This Post ↪
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
JOIN
Get it on Google Play
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x